Sari direct la conținut

Opiniile politologilor ucrainieni privind legislativele din 30 septembrie

HotNews.ro

Publicatia on-line Gazeta i-a rugat pe politologii ucraineni sa raspunda la cele mai importante intrebari ridicate de legislativele din 30 septembrie: cine a invins, cine a pierdut, ce partide vor forma coalitia parlamentara si cine va fi viitorul premier.

Vladimir Fesenko, directorul Centrului pentur studii politice aplicative

Rezultatul final al alegerilor va fi cunoscut doar dupa formarea noii coalitii. Daca nu va fi coalitie, va invinge Partidul regiunilor, pentru ca Viktor Ianukovici va ramane premier. Dar cele mai multe sanse de formare a unei coalitii revin fortelor portocalii.

Sanse pentru crearea unei coalitii au si regionalii, dar pentru asta el ar avea nevoie de voturile Blocului Litvin si ale socialistilor. Numai ca acestia din urma nu vor reusit sa intre in Duma. De altfel, pentru ei importnat este scorul inregistrat la Mariupol, unde este concentrata baza metalurgica a principalului lor sponsor, Vladimir Boiko.

In orice caz, creste cerea pentru Blocul Litvin, care se pozitioneaza astazi ca politician netru, partener si pentru unii si pentru ceilalti. Principalul sponsor al lui Litvin este Vasili Hmelnitki, ales pe listele Partidului regiunilor, dar Litvin va sustine pe cel care-i va oferi mai mult.

Componenta majora a succesului Iuliei Timosenko o constitutie charisma si un sentiment de mesianism, de care s-a molipsit de la Viktor Iuscenko. In general, alegerile din Ucraina tind sa semene tot mai mult cu un proces religios. Partidele devin un fel de confesiuni, iar comunicarea cu alegatorii un fel de rugaciune colectiva. Timosenko este privita de multi ca o facatoare de minuni.

Alta cauza a succesului lui Timosenko – victoria in reclama: campania Iuliei a fost mai variata decat cea a regionalilor, atat la nivelul constiintei, cat si a subconstientului. De exemplu, foarte multe din materialele publicitare au avut ca subiect astrele si mesajul lor ascuns, precum si tot felul de preziceri. Daca va fi o coalitie portocalie, Timosenko va deveni cu siguranta premier.

Konstantin Bondarenko, directorul institutului kievlean pentru strategie nationala

In privinta coalitiei, este prematura orice speculatie. Ea va fi formata printr-o simla adunare matematica a intereselor politice. Se va tine cont atat de factoul intern, cat si cel rusesc american, precum si de factorul unitatii statului si elitelor.

Cred ca procesul de formare a coalitiei va fi complicat si, doamne ajuta, ca pana la Anul Nou, sa se ajunga la o varianta finala a coalitiei. Cel mai real dintre scenarii presupune o coalitei portocalie, dar la care ar putea adera si Partidul regiunilor.

Sub presiunea factorilor externi si de dragul unitatii statului, presedintele va fi nevoit, itr-un final, sa -i includa pe regionali in coalitie. Premier va fi, dupa toate probabilitatile, Timosenko. Alta varianta poate fi o figura tehnica desemnata de seful statului pe perioada pana cant partiel se vor intelege in privinta coalitiei. Ianukovicinu mai are, practic, sase sa devina premier.

Oles Donii, directorul Centrului pentru studierea valorilor politice

Pentru alegerile parlamentare din Ucraina esentiale sunt trei momente. Unu: ca alegerile sa fie democratice si fara falsificari. Doi: ca invinsii sa-si accepte invingerea si, in sfarsit, trei: ca partea invingatoare sa garanteze, pe viitor, drepturile opozitiei. In cazul realizarii tuturor acestor conditii formatul coalitiei nici nu va mai conta in mod deosebit.

Daca e sa vorbim concret, o ampla coalitie intre BIUT si Ucraina noastra, pe de o parte, si Partidul regiunilor, pe de alta, este imposibila. Nu pentru ca intre aceste forte politice exista un antagonism cardinal, ci ca urmare a faptului ca ele si-au construit campaniile electorale inclusiv pe excluderea ideii de colaborare. O coalitie este posibila doar intre Ucraina noastra si BIUT.

Merita amintit ca intre cele doua formatiuni a existat o intelege clara inainte de alegeri in privinta unui batalii concurentiale prietenesti si ca acel care va invinge va primit fotoliul de premier. Prin urmare, Timosenko va deveni prim ministru, cabinetul va fi formate de clee doua partide oranj. Ianukovici nu are sanse nici in privinta formarii coalitiei, nici a pastrarii functiei de premier.

Dar esecul lui Ianukovici este destul de relativ. In acesta situatie, infrangerea nu inseamna iesirea din scena politica. Dimpotriva, opozitia isi pastreaza sansele de reabilitate.

Stanislav Belkovski, directorul Institutului moscovit pentru strategie nationala

Daca Timosenko va deveni premierul Ucrainei, asta va insemna sfarsitul precedentei elite politice a statului. Timosenko va construi o noua ierarhie a puterii, transformandu-se, treptat, in liderul charismatic al unei puteri autoritare. Un lider care va stii ca uneasaca in jurul lui natiunea.

In schimb, vor fi uitate valori precum libertatea de expresie si despre o reala concurenta intre politicieni.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro