Sari direct la conținut

Explozia pretului petrolului ameninta cresterea economica mondiala

Adevarul

Preturile petrolului au atins un nou nivel-record ieri, apropiindu-se de 44 dolari/baril, dupa ce, vineri, pretul de 43,80 dolari/baril consemna un record in ultimii 21 de ani. Cresterea exploziva a preturilor s-a manifestat dupa ce SUA au ridicat nivelul de alerta terorista din cauza unui posibil atac Al-Qaida asupra unor institutii financiare, transmite Reuters.

Cresterea preturilor titeiului ar putea amana mult asteptata perioada de revenire a economiei mondiale. In timp ce oficialii FMI nu se arata prea ingrijorati de efectele cresterii preturilor la petrol, analistii arata cu degetul spre primele efecte ale preturilor mari la combustibil asupra buzunarelor oamenilor de rand.

Oficialii FMI nu sunt dispusi sa-si revizuiasca prognozele de la inceputul anului privind cresterea economica. „Economia mondiala pare sa fi prins suficient de multa viteza pentru a face fata cresterii preturilor la petrol, cauzata de factori economici si politici”, a declarat Rodrigo Rato, directorul FMI.

Cu toate acestea, el recunoaste ca, in elaborarea previziunilor privind cresterea economica mondiala din acest an, expertii de la FMI nu s-au asteptat la un nivel atat de ridicat al preturilor la petrol. In schimb, analistii economici se arata cu mult mai ingrijorati de turnura pe care o ia piata petrolului.

Un expert de la RBC – Capital Markets din Washington sustine ca efectele cresterii preturilor la petrol afecteaza deja pietele altor produse. In opinia lui, scaderea drastica a vanzarilor din iunie catre populatia din SUA, in special in sectorul electrocasnicelor, se datoreaza in primul rand preturilor mai mari la petrol.

Si in alte tari, socul preturilor de la bursa incepe sa se simta si in buzunarele persoanelor fizice. Cei cinci dolari platiti in plus la bursa de la inceputul anului incep deja sa se reflecte in cresteri de pret la benzina.

Desi in SUA preturile sunt tinute in frau in perspectiva campaniei electorale apropiate, nu la fel se intampla in Anglia sau Australia, unde benzina deja costa cu circa 5 la suta mai mult decat la inceputul anului.

Mai mult, un analist al Deutsche Bank din Irlanda sustine ca, pana acum, preturile mai mari la petrol au contribuit cu 0,1 la suta la cresterea preturilor produselor vandute populatiei, efecte care sunt inca modice sau intarziate fata de cresterile preturilor in sectorul productiv, de aproximativ 3,3 la suta.

Si acesta este doar inceputul pentru ca atat analistii economici, cat si oficialii principalelor companii producatoare de petrol nu intrevad scaderi ale preturilor in viitorul apropiat. „Intr-o buna zi, preturile la petrol vor scadea. Insa, mi-e teama ca aceasta zi nu va fi candva in viitorul apropiat”, a declarat lordul Browne, directorul BP, cel mai mare producator european de petrol.

Analistul irlandez de la Deutsche Bank a identificat 4 probleme care ameninta in prezent piata mondiala a petrolului si mentin preturile ridicate. In primul rand, dezvoltarea economiilor asiatice – China, India, Japonia – este alimentata de consumurile tot mai mari de combustibili. Cererea creste in timp ce oferta are tendinta de a ramane in urma.

Cea de-a doua amenintare asupra preturilor la petrol este instabilitatea politica din Orientul Mijlociu – principala zona de provenienta a ofertei de petrol. Cel de-al treilea semn de intrebare pe piata petrolului este evolutia din urmatoarele luni, in conditiile in care va creste cererea de combustibili odata cu apropierea sezonului rece.

Nu in ultimul rand, ramane deschisa problema productiei gigantului rus Yukos, care trebuie sa restituie statului 3,4 miliarde de dolari pentru a evita blocarea activitatilor. In plus, evolutiile recente arata ca preturile la petrol raman sensibile la amenintarile cu atacuri teroriste.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro