Sari direct la conținut

Stingatoarele din import, sinucidere curata

Realitatea Romaneasca

Toate stingatoarele de incendiu care se gasesc pe piata romaneasca sunt total ineficiente, iar pompierii sustin ca utilizarea poate degenera intr-o adevarata tragedie.

Potrivit pompierilor militari, orice interventie in caz de forta majora a soferilor sau a personalului din institutiile particulare se poate solda cu o tragedie. „Profitand de vidul legislativ din Romania, multi producatori straini, majoritatea asiatici, importa in tara noastra extinctoare de o calitate sub orice critica.

A folosi un astfel de dispozitiv in caz de incendiu auto este o adevarata sinucidere”, a anuntat colonel doctor inginer Sorin Calota din cadrul Corpului Pompierilor Militari.

Specialistul a explicat ca pentru anihilarea unui astfel de focar este nevoie de un stingator cu pulbere, de doua kilograme, si nu de unul cu spuma, asa cum sunt cele care se gasesc in comert. „Extinctoarele auto pe care le au soferii romani nu sunt capabile sa stinga nici macar o tava cu benzina”, a declarat Calota.

in plus, ofiterul a dezvaluit si faptul ca legislatia precara a permis unor firme sa repare stingatoare vechi, scoase din uz, pe care le repun in functiune in conditii mizerabile.

„Asteptam ca si in Romania sa fie implementata legislatia Uniunii Europene, pentru a putea sa eliminam aceste produse de pe piata si sa le inlocuim cu cele inscriptionate ?CE?, omologate de specialisti”, a mai spus Sorin Calota.

Aparatura primitiva

Desi s-a aratat extrem de critic fata de dispozitivele aduse din import, colonelul Calota a afirmat ca nu exista nici un pericol cu privire la stingatoarele aflate in dotatea mijloacelor de transport in comun.

„Autobuzele au extinctoare omologate si in caz de accident pot fi folosite cu incredere”, sustine inginerul, care a adaugat ca un stingator de calitate trebuie musai sa fie inscriptionat „SREN 3”.

in ceea ce priveste aparatele care masoara securitatea la incendiu, in cazul produselor transportate pe soselele Romaniei, colonelul Calota a mentionat ca aceasta trebuie schimbata in proportie de 95 la suta.

Preluarea legislatiei UE va impune din 2005 evaluarea marfurilor pe sapte clase de securitate la foc, nu cum se face acum, cand toate produsele sunt verificate la fel, indiferent de natura lor”, a explicat pompierul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro