Zeci de acte ca sa ridici o casa
Tot mai multe banci incep sa dea bani pentru construirea unei locuinte
Cei care doresc sa ia un imprumut pentru a-si construi o casa de la zero trebuie sa se astepte ca banca sa-i ceara mult mai multe acte si garantii decit cele obisnuite pe piata creditelor imobiliare. Statisticile oficiale arata ca numarul locuintelor noi si cel al autorizatiilor de constructie eliberate anul acesta a crescut considerabil.
Insa tot din cifrele oficiale reiese ca foarte putini romani s-au incumetat sa-si construiasca locuinte in regie proprie, majoritatea preferind sa cumpere cu banii jos sau prin banca o casa gata facuta.
Care ar fi explicatia, in conditiile in care tot mai multe banci au lansat pe piata credite pentru construirea de locuinte? In primul rind, nu e deloc usor sa obtii o astfel de finantare intrucit regulile impuse de bancheri sint foarte stricte. In balanta impedimentelor, cel mai mult cintaresc pogonul de acte si garantiile cerute de banci.
Bancherii sint extrem de prudenti cind vine vorba de acordarea unui asemenea credit intrucit, sustin ei, este mult mai riscant.
“Cind finantezi constructia unei case nu ai de unde sa stii cum vor merge lucrurile. Se poate intimpla orice, iar regulile bancare sint foarte stricte”, ne-a spus reprezentantul unei banci care de curind a inceput sa ofere credite pentru construirea de locuinte.
Nici problema avansului nu este de neglijat, dat fiind ca bancile cer, de regula, ca acesta sa fie de cel putin 20%, in conditiile in care pentru constructia unei case imprumutatii cer peste 25.000 euro.
Chiar daca documentatia stufoasa il poate indeparta pe roman de ideea ca va ridica o casa, nu putini sint cei care se inarmeaza cu rabdare si ajung, intr-un final, sa capete un astfel de credit. Dovada stau cifrele raportate de bancheri.
“Anul trecut am lansat creditul pentru constructia de locuinte, iar in primul semestru din 2004 s-a dublat deja volumul. Estimam ca pina la finalul anului vom avea o crestere de peste trei ori fata de 2003”, afirma Ioana Ivancenco, de la HVB Bank.
Oferte de credite
HVB Bank: finanteaza minimum 25.000 euro, neexistind un plafon maxim de garantare, insa beneficiarul creditului trebuie sa arate ca impreuna cu familia are un venit net de 500 euro. Dobinda variaza in functie de perioada de creditare: 7,95-9,57% pe an la creditele in euro.
Raiffeisen Bank: suma finantata este intre 5.000 si 200.000 euro, dobinda anuala fiind de 9,5% pentru creditele in valuta, termenul maxim de rambursare fiind 20 de ani.
Banca Transilvania: valoarea creditului este cuprinsa intre 1.500 si 100.000 euro si acopera cel mult 75% din valoarea investitiei.
BCR: creditul ipotecar pentru constructia de locuinte in regie proprie se acorda pentru cel mult 20 de ani, suma maxima finantata fiind de 500.000 euro, iar dobinda anuala este de 9,18% pentru creditul in euro.
BRD: este una dintre bancile care au semnat acorduri cu ANL, valoarea creditului ipotecar si termenul de rambursare fiind de cel mult 250.000 euro, respectiv 20 de ani. Clientii beneficiaza de o perioada de gratie de 12 luni, in cazul in care isi construiesc propria casa.
Dosare stufoase
Pe linga adeverintele de venit si documentele care arata alte angajamente de plata, banca mai cere:
copii dupa actele de proprietate a terenului
extras de Carte Funciara
declaratie pe propria raspundere ca terenul nu este revendicat si nu exista litigii in legatura cu acesta
autorizatie de construire cu toate avizele si acordurile necesare obtinerii acesteia, plus avize pentru asigurarea utilitatilor
proiect tehnic de executie, deviz de lucrari si raportul de evaluare al acestuia
plan de finantare intocmit pe baza graficului de executare a lucrarilor