Rau platnicii nu vor mai primi credit 7 ani
De la 1 septembrie, bancile comerciale vor putea afla instantaneu, de la Centrala Riscurilor Bancare (CRB) a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), numele romanilor care nu si-au platit la timp creditele luate de la alte institutii bancare.
Statistica cu cetatenii rau-platnici va fi pastrata timp de sapte ani, ceea ce inseamna ca accesul lor la noi credite va putea fi blocat de banci in toata aceasta perioada.
Toate institutiile bancare vor raporta, incepand cu data de 1 septembrie a.c., la CRB a BNR restantele de peste 30 de zile inregistrate la rambursarea creditelor cu valori mai mici de 200 milioane lei acordate persoanelor fizice. Informatiile adunate la CRB sunt pastrate timp de sapte ani si pot fi accesate de toate bancile.
In prezent, bancile raporteaza la CRB imprumuturile cu valori de peste 200 milioane lei – echivalentul a 5.000 euro, chiar daca acestea nu erau restante. Informatiile de acest gen nu au influentat insa acordarea de imprumuturi persoanelor fizice, deoarece cele mai multe credite sunt cele de consum, iar valoarea lor este mai mica de 200 milioane lei.
De acum inainte, bancile vor analiza cu mare atentie dosarele celor care au intarziat peste 30 de zile la rambursarea ratelor.
Totodata, de la mijlocul lunii august va incepe sa functioneze si Biroul de Credite, la care vor fi raportate toate imprumuturile contractate de persoane fizice care au inregistrat restante la rambursare. Cu alte cuvinte, institutiile bancare vor avea la dispozitie doua „liste negre” cu date din intregul sistem.
In prezent, bancile se protejeaza de clientii rau-platnici care sunt in baza de date a institutiei respective. „Daca un client nu si-a achitat creditul la BCR, banca nu-i mai acorda un alt imprumut un numar de ani. Probabil ca la fel vom proceda si in cazul in care e rau-platnic la o alta banca”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Bancii Comerciale Romane, Cornel Cojocaru.
Majoritatea restantelor, la creditele de consum
„Le va fi foarte greu celor care au restante sa mai convinga o banca sa le dea un credit (…) Nu cred ca se va incumeta vreo banca sa mai acorde un credit unei persoane rau-platnice”, ne-a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea. Cele mai multe persoane rau-platnice provin din categoria celor care au contractat un credit de consum, apreciaza Ghetea.
Numarul imprumuturilor de acest gen este de altfel mult mai mare decat al celor care au fost destinate achizitiei sau constructiei de imobile. „Unii oameni cred ca daca s-au vazut cu televizorul sau cu masina de spalat acasa nu trebuie sa mai achite ratele si se pot duce la o alta banca sa mai ia un credit. Acest lucru nu se va mai intampla de la 1 septembrie”, a subliniat presedintele ARB.
Baltazar: Vom analiza fiecare caz
Bancile vor fi mai reticente in a acorda credite persoanelor de pe lista CRB, dar acest lucru nu inseamna ca nici una din persoanele aflate pe „lista neagra” nu va mai obtine imprumuturi, ne-a declarat Bogdan Baltazar, presedintele CA al BRD-GSG si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
„Daca noi nu am mai da credite celor care au intarziat la rambursarea unei rate, in tara asta, nimeni nu ar mai lua credit. Judecata e mai complexa: se analizeaza, se vede de ce n-a platit, care au fost imprejurarile, care este capacitatea lui actuala de plata, garantiile pe care le are banca in cazul in care intra in restanta.
Sigur ca e un semn rau, dar nu e singurul semn dupa care se refuza imprumutul”, a afirmat Baltazar. „Aproape toti clientii care au contractat un imprumut au intarzieri la plata ratelor lunare”, apreciaza presedintele CA al BRD-GSG.