La iarna intretinerea va creste cu 15-20%
Desi ne aflam inca in plin sezon estival, e bine de stiut ca, din cauza majorarii trimestriale a tarifelor la gaze, precum si a gigacaloriei, intretinerea la iarna va costa, in medie, cu 15 – 20% mai mult, respectiv cu 200.000 – 600.000 lei in plus, in functie de suprafata apartamentelor si numarul de locatari.
Ultima majorare a tarifelor la gaze a avut loc la 1 iulie 2004, de la 4,5 milioane lei/1.000 metri cubi la 4,7 milioane lei/1.000 metri cubi. Urmatoarea veste proasta este ca o noua majorare – cu 5% – va avea loc incepand cu 1 octombrie, iar pretul gazelor va creste, in fiecare trimestru, tot cu 5%, astfel incat populatia va plati in 2005 echivalentul a 160 de dolari pentru 1.
000 de metri cubi, decizia fiind motivata de alinierea treptata la nivelul practicat pe pietele internationale. O alta crestere, de 12%, a fost consemnata de la 1 august 2004 si la energia termica, de la 800.000 lei/gigacalorie la 896.000 lei/gigacalorie.
MAJORARI IN LANT
Fie ca este vorba de majorari actuale sau ulterioare, efectul lor il vor simti toti cei care stau la bloc si, cu precadere, cei care nu locuiesc in imobile contorizate, nu au apometre si nici centrale termice de bloc sau de apartament.
Vestea ca intretinerea se va scumpi cu 15% pana in decembrie 2004 si cu 20% din ianuarie ne-a fost confirmata si de presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania, Radu Opaina. El a precizat ca, pe timpul lunilor de vara, intretinerea a crescut cu 10%, iar urmatoarele majorari sunt efectul scumpirii gazului si a gigacaloriei.
La acestea mai trebuie sa adaugam si alte cresteri, indirecte dar cu efect notabil, aparute ca urmare a scumpirii recente a carburantilor, precum si a majorarii – daca nu in lunile urmatoare, cu siguranta din primul trimestru al anului viitor – tarifelor la energia electrica.
COSTURI MEDII
Avand in vedere ca decembrie este prima luna „plina“ in ceea ce priveste cheltuielile cu incalzirea, locatarii fara contoare individuale si fara centrale de apartament vor plati, estimativ, intre 1,5 milioane si 4,5 milioane lei, in functie de suprafata si numar de persoane.
Astfel, o persoana care locuieste intr-o garsoniera va plati in decembrie circa 1,45 milioane lei, iar doua persoane care locuiesc intr-un apartament cu doua camere – aproximativ 2,6 milioane lei.
In cazul in care trei persoane locuiesc intr-un apartament cu trei camere, intretinerea pe decembrie se va ridica la 3,5 milioane lei, iar daca intr-un apartament cu patru camere stau patru persoane plata cheltuielilor cu apa (calda si rece), canalizare si energie termica va insuma aproximativ 4,5 milioane lei.
Pe de alta parte, fericitii care au si contoare individuale, si centrale de apartament vor plati, in medie, cu 350.000 – 1.000.000 lei mai putin pe luna.
Reamintim ca este vorba doar de estimari – care pot fi cu 5-10% mai mari sau mai mici, in functie de nivelul pierderilor din retea si de suprafata apartamentelor – calculate pe baza informatiilor prezentate de site-ul Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania.