Lobby pentru Nastase, sageti pentru PD
Socialistii europeni adincesc din nou ruptura dintre ei si PD, abia cirpita dupa vizita delegatiei PES de acum citeva saptamini. Secretarul general al PES, Philippe Cordery, a declarat ieri ca PSD va deveni membru cu drepturi depline al grupului socialistilor europeni, imediat dupa semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, din aprilie.
Dupa semnarea tratatului de aderare la UE, atit PSD, cit si PD ar putea deveni membri plini ai PES, Congresul care va consfinti acest fapt fiind mai mult o formalitate. Cordery a vorbit insa numai despre PSD, subliniind ca un semnal privind admiterea acestui partid ar putea fi dat chiar mai inainte de Congresul PES, „la un Consiliu din luna iunie”.
Secretarul general al PES a dat asigurari ca PSD este un partid social-democrat european, modern si ca tot ce se mai asteapta de la el este un mesaj foarte clar la congresul din aprilie, adica „democratizarea structurilor” si „intarirea legaturilor cu militantii partidului”.
In schimb, Cordery nu a avut aceleasi cuvinte de lauda cind a vorbit despre PD.
„Nu vedem PD in rindurile noastre”
Secretarul general al PES a spus ca nu poate sa se pronunte daca PD este si el un partid social-democrat modern si european. „Mi-e greu sa spun. Nu-i vedem in rindurile noastre. Este greu sa judecam in aceste conditii cum este structurat acest partid, daca se apropie de social-democratia europeana”, a comentat el.
„Ei sint membri asociati ai PES, noi avem asteptari asupra formei si fondului, fapt care li s-a comunicat. PES are niste valori si, pentru participarea la viata sa, asteapta ca ei sa si le indeplineasca.” Linga el, Adrian Nastase a comentat satisfacut ca „PD este un partid care vrea sa fie si cu interesele in guvernul liberal, si cu sufletul in social-democratie”.
Socialistul european, care se afla in Romania la invitatia presedintelui PSD, nu a comentat nimic.
Ajutor european pentru Nastase
Acest fapt va spori probabil rezervele PD fata de PES, care deja a trebuit sa le explice democratilor sprijinul acordat PSD in campania electorala din 2004. Mai ales ca secretarul general al PES s-a aflat in Romania intr-o misiune de intrajutorare a lui Nastase, e drept, de data asta in interiorul PSD. Cordery a fost invitat la seminarul organizat de PSD pe tema reformarii partidului.
Interesant este ca, desi in PSD se poarta de citeva luni o dezbatere pe mai multe voci despre noua structura a partidului, de la masa rotunda tocmai aceste voci au lipsit. Nici urma de Ponta, Oprescu, Mitrea si, in general, nici urma de oamenii lui Iliescu.
In schimb, sub privirea vigilenta a lui Nastase, la lucrari s-au insirat oamenii acestuia: Mircea Geoana, Victor Bostinaru, Dan Mihalache, Tudor Mohora, Valer Dorneanu, Bogdan Niculescu-Duvaz, Mihai Tanasescu, Elena Dumitru, Titus Corlatean, Marian Sirbu. Presedintele PSD a declarat insa ca el a invitat pe toata lumea, inclusiv pe Ion Iliescu.
Numai ca, a explicat el, unii colegi mai pragmatici au preferat sa se duca in circumscriptii, sa dea piept cu membrii de partid. Aceasta absenta a facut ca la seminar sa nu se inregistreze voci discordante sau contradictii. Ca urmare, nimic nu a bruiat mesajul de apreciere la adresa lui Nastase transmis de Philippe Cordery.
Acesta si-a exprimat incintarea fata de „forta PSD de a se repozitiona dupa alegeri” si a salutat „vointa lui Adrian de a face din PSD un partid social-democrat modern”.
Subliminal, socialistii europeni, care s-au resemnat cu ideea lui Iliescu in fruntea viitorului membru PES, transmit astfel ca ei conteaza pe Nastase. Asa trebuie interpretate si declaratiile secretarului general al PES despre semnalul clar de modernizare pe care PSD trebuie sa-l transmita la congresul sau din aprilie.
De altfel, Philippe Cordery si-a exprimat public sustinerea pentru ideea de referendum in rindul tuturor membrilor partidului, ca metoda de alegere a liderilor PSD, si pentru proiectul limitarii in timp a ocuparii unei functii de conducere.