Sari direct la conținut

Marsul neo-nazistilor din Germania a ocolit Monumentul Holocaustului

Marsul extremistilor de dreapta NPD (Partidul Nationaldemocrat al Germaniei) a fost interzis pe traseul dintre Monumentul Holocaustului si Poarta Branderburgica din Berlin.

Duminica 8 mai, cu prilejul celei de-a 60-a aniversari a incheierii celui de-al doilea razboi mondial, neo-nazistii au fost nevoiti sa marsaluiasca sub supravegherea politiei doar pe Friedrichstrasse, o straduta care se termina cu 500 de metri inainte de Arcul de Triumf din capitala germana.

Decizia judecatoreasca definitiva referitoare la locatia traseului demonstrantilor negri in cerul gurii, ca Dobermanii lui Mengele, a fost data vineri 6 mai, de Tribunalul Constitutional Federal al Germaniei (Bundesverfassungsgericht BVG) din Karlsruhe.

In prima faza, BVG nu a numit cauza precisa a respingerii recursului inaintat de partidul neo-nazist la decizia anterioara a Tribunalului Civil Suprem al orasului Berlin (Oberverwaltunsgericht).

In dimineata zilei de duminica s-au adunat in Alexanderplatz, punctul de start al marsului, in jur de 200 de membri si simpatizanti ai miscarii neo-naziste. Dupa estimarile politiei, in jur de 3.000 de oameni, din toata Europa, iau parte la demonstratia inceputa la ora 14.00 si care se desfasoara sub motto-ul „60 de ani de minciuna eliberatoare – gata cu cultul vinovatiei”.

O parte dintre simpatizantii extremisti s-au adunat in Piata Bertolt Brecht, in timp ce contra-demonstrantii, sub motto-ul Zilei Democratiei, „o zi impotriva uitarii si impotriva arderii marturiilor scrise si vii ale distrugerii in virtutea unei false superioritati de rasa”, s-au adunat direct sub Branderburger Tor si pe strada alaturata, „17 Iunie”.

6.000 de politisti sunt in misiune pentru supravegherea zonei si gata de interventie in cazul in care s-ar produce confruntari de strada deschise intre demonstranti. Este supravegheata mai cu seama zona Monumentului Holocaustului, in care s-a dat interdictie de mars, care ar fi „subminat demnitatea evreilor cazuti victima a dictaturii exterminatoare national-socialiste”.

In dimineata zilei de duminica, cele peste 50 de milioane de victime ale celui de-al doilea razboi mondial, dintre care peste jumatate civili, au fost comemorate in toata lumea.

Bilantul groazei enumera 6 milioane de evrei sacrificati in razboiul lui Hitler, bombardamentul atomic din Japonia, o istorie a Europei de la mijlocul secolului XX scrisa cu bombeu de bocanc, dar si eradicarea aproape completa a capitalei germane, care a fost cadrul ultimelor bombardamente si lupte de strada inainte de capitularea Germaniei si sinuciderea sinistrului Führer.

Azi, Berlinul reunificat si restaurat din temelii a sarbatorit memoria Holocaustului prin slujbe religioase, intruniri comemorative, depuneri de coroane la morminte si cuvantari ale Presedintelui federal Horst Köhler, Cancelarului Gerhard Schröder, a altor oficiali si politicieni de varf ai Germaniei.

La slujba ecumenica a luat parte si vicepresedinta Bundestag-ului MdP Susanne Kastner, o veche si fidela prietena a Romaniei si presedinta a Forumului Germano-Roman din Berlin. Au urmat discutii publice ale populatiei civile si audierea de marturii ale supravietuitorilor Holocaustului.

In seara zilei de 8 mai, Schröder va pleca la Moscova, unde, printre alte puncte din program ale vizitei oficiale, va lua parte, alaturi de ceilalti 50 de presedinti de stat din intreaga lume, la o parada militara in Piata Rosie.

Marti, 10 mai va avea loc, in prezenta Presedintelui Bundestagului Wolfgang Thierse, inaugurarea oficiala a Monumentului Holocaustului din Berlin cand cele 2.711 de toposuri comemorative, realizate sub forma unor pietre cioplite rectangular, vor fi deschise vizionarii de public.

Monumentul a fost conceput de catre arhitectul new-yorkez Peter Eisenman si are doua dimensiuni: cea terestra si cea subpamanteana, unde la dispozitia vizitatorilor stau patru incaperi marturii ale Shoah (Holocaustul), cuprinzand nu doar cifre si statistici in regim de anonimat, ci mai ales marturii vii, relatari de experiente personale ale evreilor supravietuitori, victime de razboi.

200 de locatii de exterminare, 800 de nume ale victimelor si 15 episoade familiale din Saga exterminarii evreiesti a lui Hitler vor fi prezentate, incepand de marti, in foyerul Monumentului, in prezenta designer-ei Dagmar von Wilcken, a conducatorului de proiect si presedinte al Fundatiei pentru Comemorarea Evreilor Ucisi in Holocaust, Erhard Haverkampf si a purtatorului sau de cuvant si actual

coordonator de proiect, Uwe Neumärker.

Politia a apelat prin fluturasi informativi lipiti pe usi ca „timp de cinci ore, la inaugurarea Monumentului, sa se tina ferestrele inchise si sa nu se iasa pe balcon”, deoarece „nu este exclusa interventia lunetisilor de precizie”.

La protestele locatarilor din zona impotriva masurilor de securitate intreprinse in vederea evenimentului de marti, s-a revenit asupra interdictiei de balcon si fereastra, insa fiecare locatar trebuie „sa fie constient ca va fi atent supravegheat” -dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al politiei din Berlin Bernhard Schodrowski- si ca „in caz de suspiciune, politiei trebuie sa i se ingaduie

perchezitia locuintei”.

O inaugurare „sub luneta” si sub semnul terorii de 11 septembrie, dar si a radicalismului care continua sa se astearna ca o plaga peste Europa secolului XXI. O „inca” prezenta intoleranta de opinie si atitudine, care submineaza toate eforturile unei Europe care se vrea pasnica, democratica, si cu granite ale mintii eliberate de prejudecati.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro