Obsedatii de normalitate
Atentie la prepozitie! Kinsey nu este un film cu, ci despre sex! Bill Condon ne propune o dezbatere sociala, si nu o inlantuire de scene fierbinti, asa cum s-ar putea intelege din marketizarea peliculei.
Cu mai bine de jumatate de secol in urma, Alfred Kinsey, un controversat om de stiinta, uimea America cu un best-seller care arunca la cos, dintr-o trasatura de condei, puritanismul conationalilor sai. „Comportamentul sexual al barbatilor” aducea in atentia opiniei publice aspecte care au starnit un val de controverse: homosexualitate, perversiuni, adulter, sex premarital, masturbare.
Presa vremii a comparat efectele acestui studiu cu cele ale unei bombe atomice. Iar acesta nu era decat inceputul. A urmat al doilea volum, „Comportamentul sexual al femeilor”, care a produs un scandal monstru la nivel national, Kinsey fiind acuzat de atac frontal la adresa valorilor americane.
I se retrage finantarea proiectului de catre Fundatia Rockefeller, astfel ca profesorul isi va petrece restul vietii chinuit de indoieli si incercand fara succes sa stranga fonduri. Nu avea de unde sa stie ca munca sa de mai bine de douazeci de ani avea sa modifice radical societatea americana si ca va constitui premisa revolutiei sexuale din anii ’60.
|n centrul acestor evenimente tumultuoase s-a aflat un om obsedat de nevoia de cunoastere izvorata din experienta personala: profesorul Kinsey (Prok). Pentru a demonstra ca nu exista pe Pamant doua vietuitoare identice, a fixat in insectare 100.000 de viespi salbatice.
Prin urmare, modul in care sexul influenteaza relatiile dintre oameni nu putea fi determinat decat printr-un studiu bazat pe confesiunile catorva zeci de mii de americani.
Oricata detasare stiintifica ar fi avut, profesorul Kinsey nu putea scapa de alienarea indusa de grozaviile din povestile pe care le asculta.
Iar intrebarea fundamentala, careia nici studiul lui Kinsey si nici filmul lui Condon nu i-au aflat raspunsul, este de unde incepe si unde se termina normalitatea? Altfel spus, este libertatea individului mai presus de convenientele sociale? O dilema chinuitoare pentru a carei dezlegare Prok nu a ezitat sa se lase prada unor porniri homosexuale de moment si, mai mult, sa accepte sa-si imparta sotia cu propriul amant.
Kinsey
SUA, 2004
Regie: Bill Condon