Sari direct la conținut

Tariceanu, acest maestru al eschivarilor

Luand aerul unui profesor de drept si explicandu-ne ce este separatia puterilor in stat, primul ministru, Calin Popescu Tariceanu a monopolizat luni seara discutia fara a spune nimic.

Parlamentul unicameral, coruptia vamala, relatia cu presedintele Basescu, si grupurile de interese au fost subiectele fierbinti ale serii pe care premierul le-a evitat in permanenta, in ciuda intrebarilor insistente ale realizatorului emisiunii Rodica Culcer.

Parlamentul unicameral

Premierul Calin Popescu Tariceanu nu a reusit, la emisiunea „Editie Speciala” de la TVR, sa isi precizeze pozitia fata de propunerea presedintelui Traian Basescu privind parlamentul unicameral. Desi a fost evident ca nu-i convine aceasta initiativa, Tariceanu a „scaldat-o”, timp de un sfert de ora, fara a spune clar daca vrea sau nu referendum pe aceasta tema.

Premierul crede ca initiativa lui Basescu nu coincide cu agenda publica, dar a recunoscut ca, in acest moment, in Romania exista o suprapunere a rolurilor celor doua camere, spre deosebire de sistemul ideal. Cu toate acestea, el a dat de inteles ca ar vrea ca Parlamentul sa ramina bicameral.

Intrebat cum vede rolul presedintelui si al Executivului, Tariceanu s-a lansat intr-o divagatie despre diversele modele constitutionale existente in lume, fara a-si preciza opinia.

Alianta nu este in pericol de se destrama si PNL respinge categoric orice relatie sau alianta cu PSD, a comentat premierul.

Atac la presa

Mergand pe linia antecesorului sau, Adrian Nastase, Tariceanu a dat vina pe presa acuzand-o ca face un scandal artificial in jurul relatiei presedinte-prim ministru. Deasemenea, in opinia domniei sale, presa nu intelege bine mesajele transmise de presedintele Basescu si le rastalmaceste in cautare de subiecte usoare.

PSD – vinovat de aminarea integrarii

Tergiversarea schimbarii presedintilor Camerei si Senatului poate duce la aminarea integrarii in Uniunea Europeana. Tariceanu a motivat prin faptul ca depunerea repetata de motiuni de catre Opozitie pericliteaza mecanismul de functionare a Parlamentului.

„Cei doi sefi ai camerelor parlamentare spun ca nu vor pune in pericol procesul de integrare, dar cind vine vorba despre interesele lor personale, blocheaza acest proces”, a spus premierul.

El a recunoscut totusi ca exista anumite disfunctionalitati in ceea ce priveste functionarea Coalitiei la nivelul Parlamentului.

IMM-urile – evazioniste

Tariceanu s-a referit si la scaderea impozitelor, sustinind ca Romania este considerata una dintre tarile europene cu fiscalitate scazuta. Premierul a spus ca actualul sistem de taxe si impozite a fost instituit ca urmare a evaziunii fiscale ridicate care s-a inregistrat in ultimii ani.

Evaziunea fiscala la nivelul TVA este foarte ridicata printre IMM-uri, conform unui raport al Comisiei Europene.

Marirera TVA-ului nu ar fi insemnat automat si mai multe venituri. Si asta din cauza evaziunii fiscale practicate cu deosebire de intreprinderile mici si mijlocii ce sunt mai greu de controlat.

Premierul crede ca marirea TVA-uli ar fi indus din punct de vedere macroeconomic o serie de alte probleme, cea mai importanta fiind cresterea inflatiei. Totodata se accepta ca o solutie pentru reducerea evaziunii fiscale ar fi fost si scaderea mai semnificativa a CAS-ului pe fondul majorarii TVA.

In maximum o luna, vor fi adoptate legile care vor combate evaziunea fiscala la produsele din tutun, alcoolice si in industria jocurilor de noroc.

Indicatiile lui Basescu si schimbarea ministrului Sanatatii – o coincidenta

Intrebat despre criticile presedintelui Basescu la adresa ministrului Sanatatii, urmata de demiteresa acestuia, Tariceanu a spus ca este „o coincidenta”. Premierul a incercat sa pareze orice supozitie privind posibilul control al presedintelui asupra Guvernului.

„Eu primesc rapoarte de la servicii in care mi se spune ca exista coruptie in anumite sectoare”, a recunoscut Tariceanu, admitind insa ca uneori masurile luate nu ating coruptia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro