Sari direct la conținut

Sute de orașe antice mayașe legate de „super autostrăzi”, dezvăluite în cel mai recent studiu

HotNews.ro
Artefacte mayase, Foto: Alex Harvey-Brown / Avalon / Profimedia Images
Artefacte mayase, Foto: Alex Harvey-Brown / Avalon / Profimedia Images

Un nou studiu a scos la iveală aproape 1.000 de așezări mayașe antice, inclusiv 417 orașe necunoscute până acum, legate prin ceea ce ar putea fi prima „rețea de autostrăzi” din lume și ascunse timp de milenii de junglele dense din nordul Guatemalei și sudul Mexicului, potrivit Reuters.

Aceasta este cea mai recentă descoperire a unor centre mayașe vechi de aproximativ 3.000 de ani și a infrastructurii aferente, potrivit unei declarații făcute luni de o echipă de la fundația de cercetare antropologică FARES din Guatemala, care a supravegheat așa-numitele studii LiDAR.

Descoperirile au fost publicate pentru prima dată luna trecută în revista Ancient Mesoamerica.

Toate structurile nou identificate au fost construite cu secole înainte de apariția celor mai mari orașe-stat mayașe, care au dat startul unor realizări umane majore în matematică și scriere.

LiDAR este o abreviere pentru „light detection and ranging”, iar conceptul există încă din anii ’60. Pe scurt, tehnologia LiDAR permite scanarea și cartografierea mediului înconjurător cu ajutorul unor raze laser și calculând apoi cât de rapid se întorc acestea.

Folosită inițial pe avioanele militare, tehnologia LiDAR a devenit cunoscută drept sistemul care a ajutat misiunea Apollo 15 să cartografieze suprafața Lunii.

Printre detaliile dezvăluite în cea mai recentă analiză se numără primul sistem extins de „autostrăzi sau super-autostrăzi” din piatră din lumea antică, potrivit cercetătorilor.

Până în prezent au fost descoperie drumuri spațioase în lungime totală de aproximativ 177 km, unele dintre ele măsurând aproximativ 40 de metri lățime și fiind ridicate de la sol cu până la 5 metri.

În cadrul studiului Cuenca Karstica Mirador-Calakmul, care se întinde din jungla Peten din nordul Guatemalei până în sudul statului Campeche din Mexic, cercetătorii au identificat, de asemenea, piramide, terenuri pentru jocuri, precum și lucrări importante de inginerie hidraulică, inclusiv rezervoare, baraje și canale de irigații.

„Arată complexitatea economică, politică și socială a ceea ce se întâmpla simultan în toată această zonă”, a declarat cercetătorul principal Richard Hansen.

Cele mai recente descoperiri datează din așa-numita epocă Maya preclasică mijlocie și târzie, din jurul anilor 1.000-350 î.Hr., multe dintre așezări fiind considerate a fi controlate de metropola cunoscută astăzi sub numele de El Mirador.

Acest lucru s-a întâmplat cu mai mult de cinci secole înainte de apogeul clasic al civilizației, când zeci de centre urbane majore au prosperat în Mexic și America Centrală de astăzi, potrivit Reuters.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro