Boloș: În Teleorman, 40.000 de beneficiari sunt la aceeași adresă / Cele 4 măsuri luate de Guvern pentru ajutorul de 1.400 de lei pentru datoriile la energie – VIDEO
În județul Teleorman, 40.000 de beneficiari sunt la aceeași adresă și în peste 550.000 de situații, în special în zona rurală, sunt persoane vulnerabile care au domiciliu fără nomenclator stradal, fapt care crează probleme în a calcula venitul eligibil pe gospodărie și a primi astfel ajutorul de încălzire de 1400 de lei, a anunțat miercuri Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Ministrul Marcel Boloș a anunțat miercuri 4 măsuri luate de Guvern printr-o ordonanță simplă în scopul rezolvării problemelor apărute.
Marcel Boloș a spus că Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță simplă cu 4 modificări importante pentru beneficiarii de card de energie:
- 1. Prima problemă și prima măsură de reglementare instituită este cea privitoare la beneficiarii care au domiciliu fără nomenclator stradal, la sate mai ales, în zona rurală, unde încă nu s-au elaborat nomenclatoarele stradale, aici este posibil ca beneficiarii noștri să figureze toți la aceeași adresă.
- Sunt, din estimările noastre, peste 550.000 de astfel de situații. Dau ca exemplu județul Teleorman, unde 40.000 de beneficiari sunt la aceeași adresă.
- Guvernul a aprobat ca printr-un sistem de declarații pe proprie răspundere și cu informațiile culese din teren prin Poșta Română să ajungem în posesia acestor informații cu beneficiarii noștri și cu clarificarea domiciliului și a situației locative raportate la locul de consum și în acest fel să facem verificările în privința plafonului de venit și respectiv calculul venitului mediu pe mebru de familie per loc de consum și in acest fel beneficiarii să-și intre în drepturi.
Boloș a explicat care va fi mecanismul de rezolvare a acestei situații.
„Mecanismul este relativ simplu. Se va derula începând de luni, 16 ianuarie, până pe data de 1 februarie – vor fi distribuite aceste declarații pe propria răspundere în acele situații pe care le avem în localitățile rurale unde toți beneficiarii figurează că locuiesc la aceeași adresă.”, a declarat Marcel Boloș.
- 2. A două măsură și a doua situație pe care am reglementat-o este aceea în care beneficiarii noștri au colocatari care figurează la adresa de domiciliu, dar aceștia nu locuiesc efectiv la acea adresă și nici nu se poate face radierea acestor colocatari de la adresa de domiciu. În acest fel, beneficiarul este pus în situația de a fi exclus din lista de beneficiari.
- Pentru aceasta, mecanismul aprobat de Guvern este cel în care beneficiarul în cauză, pe baza înștiințării pe care o transmitem pentru fiecare dintre beneficiarii excluși din listă, se va adresa Primăriei din raza de domiciliu de care aparține pentru a i se întocmi o anchetă socială, în care se va valida situația de la fața locului, respectiv câți locuiesc la adresa de domiciliu.
Marcel Boloș a subliniat faptul că statul va acorda sprijinul pentru compensarea prețului la facturile pentru energie în funcție de locul de consum, consumurile energetice ale locului de consum și prin respectarea plafonului de venit la locul de consum să nu depășească cei 2.000 de lei.
Deci în astfel de situații, când un beneficiar locuiește și are în evidență colocatari la adresa de domiciliu, pe baza înștiințării primite, poate rezolva această situație prin două modalități: fie își radiază colocatarii care figurează la adresa de domiciliu din evidențele care există la Direcțiile de Evidența Populației, sau, a doua variantă, se adresează Primăriei pentru a realiza ancheta socială.
- 3. A treia măsură pe care Guvernul a aprobat-o prin ordonanță este cea legată de decontarea lemnelor de foc care au fost cumpărate pentru sezonul de frig 2022-2023, mai ales populația rurală, persoanele vârstnice, care și-au cumpărat lemne de foc și au documente justificative, respectiv factură și documentul de plată, intră în sistemul de decontare și pot ridica în numerar de la poștași sau de la oficiile poștale aceste sume de bani pe care le-au cheltuit.
- 4. A patra modificare este cea privitoare la mecanismul instituțional de elaborare a listei de beneficiari. La elaborarea ei participă Ministerul Muncii, MIPE, STS, ANAF și MAI prin Direcția de Evidenșa Populației.
Boloș a spus că lista de beneficiari are mecanismul verificării plafonului de venit al beneficiarului – limita de 2.000 de lei – și apoi la locul de consum se verifică situația veniturilor realizate de către cei care sunt la Evidența Populației și care figurează colocatari și realizează venit pentru ca să ne asigurăm că acest venit mediu per mebru de familie la locul de consum nu depășește 2.000 de lei.
Termene importante pentru beneficiarii ajutorului pentru plata datoriilor la facturile de energie
- începând cu data de 16 ianuarie până în data de 1 februarie, se distribuie, către asociațiile de proprietar, scrisoarea prin care se prezintă asociațiilor metodologia de utilizare a certificatului de validare a datoriilor și modelul de certificat de validare a datoriei.
„Reamintesc că acest certificat a apărut ca o nevoie, ca o necesitate a decontării căldurii la bloc, mai ales pentru persoanele vârstnice. Din ce motiv? Pentru că asociațiile de proprietari, în relația cu locatarii, nu emit facturi și atunci le lipsea acel document justificativ prin care să facă dovada datoriei.”, a spus Boloș
- Tot în perioada 16 ianuarie – 1 februarie vor fi distribuite declarațiile pe propria răspundere pentru cei care au domiciliul și nu este întocmit nomenclatorul stradal.
- În perioada 1 februarie până în 15 februarie se vor distribui înștiințările pentru cei care sunt eliminați din liste, întrucât figurează împreună cu alții colocatari, care din verificările noastre realizează venituri și duc media venitului peste cei 2.000 de lei.
„Pentru această situație, estimată de noi în jur de 313.000 de cazuri, repet, soluția este fie de radiere a celor care sunt în evidențe și figurează la adresa de domiciliu a beneficiarului sau adresarea la primăria de care aparțin pentru întocmirea anchetei sociale care să valideze numărul și situația locativă a beneficiarului pentru cardul de energie.
- Începând cu data de 1 februarie 2023, se va distribui cardul de energie. Și, așa cum a anunțat și domnul prim-ministru, data de 1 martie este ca dată de referință pentru ca să se poată face plăți cu aceste sume care provin din ajutorul pentru încălzire, însă sperăm să putem face surpriza plăcută și să devansăm această dată pentru 20 februarie 2023.
HotNews.ro a semnalat marți că Guvernul a promis un ajutor de 1400 de lei în acest an românilor vulnerabili pentru decontarea datoriilor la plata facturilor de energie și gaze, dar are o mare problemă: nu știe toate adresele beneficiarilor și nici câți locuiesc la aceeași adresă pentru a calcula venitul eligibil pe gospodărie.
- Amintim că banii se acordă per loc de consum, iar în gospodăriile cu mai mulți locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei.
Problemele mai sus menționate apar în nota de fundamentare a unui proiect de Ordonanță aflat miercuri pe agenda de la Palatul Victoria, iar soluțiile propuse de Guvern sunt declarații pe propria răspundere date de potențialii beneficiari și colectarea acestora de către Poșta Română.