Conservatorii incearca sa obtina influenta in CNA
Plenul celor doua Camere ale Parlamentului a luat miercuri act de rapoartele Consiliului National al Audiovizualului pe anii 2004 si 2005. Singurele critici la adresa celor doua documente au venit din partea Partidului Conservator, formatiune care in ultima vreme duce o campanie intensa pentru a obtine un loc in CNA.
Lucrul acesta este dorit pentru a se obtine astfel avantaje pentru afacerile de pe piata audio-vizuala ale partidului condus de Dan Voiculescu, sustin surse din coalitia de guvernamint, citate de HotNews.ro. In replica, conservatorii neaga vehement acest lucru.
In plenul Parlamentului, deputatul PC Nicolae Popa a criticat miercuri prezentarea facuta de presedintele CNA, Ralu Filip, sustinand ca aceste rapoarte „de patru fraze” reprezinta o „dovada de sfidare fata de Parlament”.
Popa i-a mai solicitat lui Filip „sa faca ordine si disciplina in institutia pe care o pastoreste”. In replica, presedintele CNA a sustinut ca Popa „este suparat pentru ca o frecventa audio din Targu-Mures nu a ajuns la Episcopia de Alba Iulia”.
Disputa dintre PC si seful CNA nu este noua, in conditiile in care conservatorii incearca indepartarea din functie a lui Filip si obtinerea unui loc in Consiliul de Administratie al CNA, chiar daca – pe baza algoritmului politic – nu au dreptul la asa ceva.
La inceputul acestei saptamini, PC a solicitat explicit acest lucru, in cadrul intalnirii partidelor din coalitia de guvernamint. Conservatorii isi doresc sa obtina postul detinut, in prezent, de Mircea Sorin Moldovan, nominalizat de Camera Deputatilor, la propunerea PSD.
Dar initiativa PC nu prea se bucura de sprijin. Opozitia cea mai clara a venit din partea PSD, dupa cum este si normal. Social democratii au declarat, prin purtatorul de cuvant Cristian Diaconeascu, ca nici nu se pune problema ca PSD sa renunte la un post din Consiliul de Administratie al CNA.
„PC nu a detinut pana acum nici un post in cadrul Consiliului pentru ca nu intruneste numarul necesar de parlamentari. Acum, cu schimbarea mandatelor si numirea de noi membri s-a trezit ca vrea post. Acest lucru nu se poate, iar noi nu renuntam in favoarea PC”, declara Cristian Diaconescu.
Pentru a se ajunge la o solutie, partidele din cadrul coalitiei de guvernamint au convenit suplimentarea, in baza unei ordonante de urgenta a guvernului, numarului membrilor CNA, de la 11 la 13. Sustinuti de PD si UDMR, si cu acordul tacit al PNL, conservatorii au sperat ca vor obtine totusi un post.
Conform unor surse HotNews.ro, democratii au renuntat la sustinerea ordonantei pentru ca presedintele Traian Basescu i-a avertizat ca daca propun suplimentarea locurilor CNA va ataca ordonanta la Curtea Constitutionala.
Rasturnarea de situatie i-a deranjat pe conservatori, care au anuntat ca nu renunta la planurile lor. Senatorul Sabin Cutas a declarat ca PC isi mentine pozitia in ceea ce priveste nominalizarea unui candidat pentru o functie de membru in CNA. „Unii s-au razgandit intre timp, nu vreau sa-i nominalizez, nu vreau sa arunc cu noroi in nimeni, dar e problema lor.
Noi am nominalizat un candidat si ne sustinem punctul de vedere”, a afirmat Cutas.
Insistenta conservatorilor de a obtine cu orice pret un post in Consiliul de Administratie al CNA este motivata de dorinta liderului Dan Voiculescu de a avea un control asupra deciziilor luate de catre CNA, a reiesit din declaratii luate de HotNews.ro.
Presedintele comisiei de cultura din Camera Deputatilor, liberalul Catalin Micula a declarat ca este evident interesul lui Voiculescu pentru piata audio-vizualului din Romania.
„Un reprezentat al PC in CNA l-ar putea favoriza pe domnul Dan Voiculescu pe piata mass-media locala. Este vorba desigur de licentele pe care le da sau le retrage CNA” a explicat Micula.
In replica, senatorul PC Sabin Cutas infirma „interesele ascunse”, sustinand ca PC a negociat pentru mai multe posturi care li se cuvin conform algoritmului politic. „Din pacate domnul Micula nici nu a participat la negocieri si nu este in masura sa faca astfel de afirmatii. Este aberant si nu vrem sa se faca astfel de conexiuni.
Domnul Voiculesu a renuntat la actiunile trustului de presa pe care le detinea. Sunt pur si simplu doar niste speculatii. Noi am negociat pentru posturile care ni se cuvin, nu numai la CNA ci si la Avocatul Poporului, la CNVM, la sanatate. Cred ca dl Micula are si dansul interese, daca tot ne acuza pe noi” .
Consiliul National al Audiovizualului elibereaza licente audiovizuale, autorizatii de retransmisie si decizii de autorizare audiovizuala, reglementeaza aspectele care privesc continutul programelor, publicitatea si teleshoppingul din audiovizual si emisiunile electorale si elaboreaza si revizuieste anual strategia de acoperire a teritoriului national cu servicii de programe audiovizuale
Potrivit legii audio-vizualului, Consilul de Administratie este format din 11 membrii, reprezentanti ai guvernului, ai presedintei si ai parlamentului. Deciziile consiliului sunt luate prin vot deschis. Mandatele a sase dintre cei 11 membri CNA expira la 1 octombrie, restul, inclusiv cel al presedintelui Ralu Filip, fiind pana in 2008 sau 2010.
In viitoarea sedinta comuna a Parlamentului, care se va desfasura pe 4 octombrie, vor fi numiti cei sase noi membri ai CNA.