Sari direct la conținut

Vremea caldă salvează sectorul energetic european: Prețul gazelor a ajuns la cel mai redus nivel de după începutul războiului din Ucraina

HotNews.ro
Unitate de stocare și transfer de gaze, Foto: DreamsTime / Viktord50
Unitate de stocare și transfer de gaze, Foto: DreamsTime / Viktord50

Prețurile en-gros ale gazelor naturale din Europa au scăzut luni la cel mai redus nivel de la începutul războiului din Ucraina, ieftinirile continuând în condițiile în care iarna relativ caldă a conservat stocurile, transmite AFP.

Contractul „TTF” de pe piața olandeză, de referință pe piața europeană, a mai scăzut luni dimineață cu încă 4,67%, până la 72,75 euro pe megawatt-oră (MWh) pentru livrare în februarie, cel mai mic preț de după 21 februarie 2022.

Prețul gazului cu livrare în luna următoare, a pierdut aproape 50% într-o singură lună… și a scăzut enorm față de vârfurile din vară: în august 2022, acesta atinsese un maxim de 342 de euro pe megawatt-oră.

Prețul gazelor a început să crească în toamna anului 2021, odată cu începutul reducerii livrărilor de gaze rusești către Europa, iar apoi foarte brusc după invazia Ucrainei din 24 februarie 2022.

De atunci, gazoductele dintre Rusia și Europa au fost aproape toate închise.

Vremea caldă, o veste bună pentru sectorul energetic european

Volumele de tranzacționare de luni au fost scăzute, deoarece principala piață de mărfuri, Londra, a fost închisă.

Tendința actuală de scădere a fost posibilă datorită „stocurilor mari de gaze care au fost constituite și a cererii moderate, în parte datorită condițiilor meteorologice favorabile”, spune Sebastian Paris Horvitz, director de cercetare la Banque Postale Asset Management

„Aceasta este o veste bună pentru statele europene și pentru economiile din regiune”, a adăugat el.

Prețul gazului are un impact și asupra celui al energiei electrice, deoarece multe centrale electrice europene ard gaz pentru a produce electricitate.

În Franța, prețul energiei electrice angro pentru livrare în 2023, care depășise 1.000 de euro/MWh la sfârșitul lunii august, a scăzut vineri la 240 de euro, cel mai mic nivel de după aprilie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro