Sari direct la conținut

Consiliul European: Acord istoric pentru protectia mediului

HotNews.ro

Bruxelles-ul a gazduit joi si vineri lucrarile Consiliului European, in care liderii statelor membre ale UE au incheiat un acord fara precedent de protectie a mediului.

Un prim pas spre realizarea unei politici energetice comune, acordul presupune ca pana in 2020 o cincime din energia consumata in UE sa fie “verde”, reducerea cu 20% a emisiilor de CO2 pana la acelasi termen, precum si cresterea ponderii biocombustibililor in transportul auto pana la 10% din total.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, a calificat acordul drept “cel mai ambitios pachet de masuri convenit vreodata in domeniul energetic”.

Principalele masuri asumate de liderii UE

• Reducerea emisiilor de gaz cu efect de sera cu cel putin 20% pana in 2020

• Cresterea ponderii energiei regenerabile pana la 20% din totalul energiei consumate in UE, cu amendamentul ca fiecare tara va putea foloseasca resurse diferite

• Cresterea ponderii biocombustibililor in transportul auto pana la 10% din total

Negocierile privind ajungerea la un acord au fost dure, tari precum Franta (care se bazeaza pe energia nucleara), Polonia (unde carbunele reprezinta o sursa importanta de energie), Cipru si Malta (lipsite de surse importante de energie) avand obiectii majore la proiectul propus de presedintia germana.

    Sunt fericita ca a fost posibil sa intram intr-o noua dimensiune a cooperarii in domeniul energiei si al luptei impotriva schimbarii climeiAngela Merkel, cancelarul Germaniei

Insa punctul de vedere al premierului german Angela Merkel – sustinuta de presedintele CE, Durrao Barroso – a prevalat. Asa s-a ajuns la acest pachet de masuri suficient de radicale pentru a stabili o adevarat tendinta pe plan mondial.

Mai mult. Daca tari refractare la ideea de protectie a mediului precum SUA, Rusia, China si India vor lua decizii similare, liderii UE au promis ca, pana in 2020, Uniunea isi va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 30%, in loc de 20%, cat s-a convenit joi la Bruxelles.

“Putem evita ceea ce ar putea fi o calamitate”, a declarat la finalul summit-ului Angela Merkel, citata de Reuters. “Personal, sunt fericita ca a fost posibil sa intram intr-o noua dimensiune a cooperarii in domeniul energiei si al luptei impotriva schimbarii climei”, a adaugat cancelarul german.

Ea a fost completata de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, care a declarat ca “acum putem transmite restului lumii ca Europa e in fruntea luptei pentru salvarea mediului”.

Problema nucleara

Unul dintre compromisurile majore la Consiliul European este cel privind energia nucleara. Principalul avocat al acestui tip de energie a fost Franta, prin vocea presedintelui Jacques Chirac, prezent pentru ultima oara la Consiliu.

In ciuda opozitiei Germaniei, Austriei si a altor state, Franta a obtinut ceea ce si-a dorit: posibilitatea de a-si dezvolta pe mai departe strategie in domeniu. In acest moment, 70% din energia electrica consumata in Franta este produsa in centralele sale nucleare.

Polonia a obtinut solidaritatea in fata amenintarii Rusiei

Conform Reuters, un alt castigator al negocierilor este Polonia. Prin vocea presedintelui sau, Polonia a cerut si a obtinut introducerea in draftul acordului a promisiunii ca va fi ajutata in cazul in care Rusia va decide sa intrerupa furnizarea de energie catre Varsovia.

Reamintim ca intre Rusia si Polonia s-a purtat recent un adevarat razboi al declaratiilor, Varsovia acuzand Kremlinul ca dispune discretionar de resursele sale energetice, fara a se supune regulilor pietii.

Pozitia Romaniei

Prezenti la lucrarile Consiliului, presedintele si premierul Romaniei s-au aratat increzatori ca putem atinge tintele stabilite la Bruxelles.

“Nu toate tarile au posibilitatea sa se incadreze in aceste limite, insa Romania este una din tarile care a constatat ca are resurse sa se incadreze fara un efort deosebit in limitele prognozate”, a declarat Traian Basescu vineri, la Bruxelles.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro