Sari direct la conținut

Americanii lupta cu teroristii si pe frontul ideologic

In lupta impotriva terorismului, Statele Unite nu folosesc doar diviziile de soldati de pe frontul irakian sau trupele speciale din muntii afgani. Centrul de Combatere a Terorismului (CTC) din cadrul Academiei West Point este una din armele prin care americanii incearca sa castige batalia ideologica cu fundamentalistii islamici.

Romania a fost unul dintre statele care au beneficiat de colaborarea cu CTC.

Despre cum incearca Statele Unite sa castige lupta pe frontul ideologic si care sunt principalele tari care ameninta securitatea lumii am stat de vorba cu locotenent-colonelul Joseph Felter, directorul Centrului de Combatere a Terorismului din cadrul Academiei Militare West Point.

Reporter: – Ce e Al-Qaeda astazi?

Col. Felter: – Ce e Al-Qaeda astazi? (zambeste) Foarte buna intrebarea…Cred ca poate fi multe lucruri. Unii cred ca a devenit mult mai mult decat o simpla idee a unei miscari sociale care se adreseaza anumitor oameni, altii spun ca e de fapt o organizatie cu comanda si ierarhie, localizata in Waziristan (Pakistan) dupa ce le-am distrus locatiile din Afganistan. Este foarte greu sa definesti precis Al-Qaeda…

Reporter: – Dar este o organizatie in adevaratul inteles al termenului „organizatie”?

Col. Felter: – In anumite situatii poti sa constati ca bin-Laden sau al-Zawahri inca mai dau ordine din ascunzatoarea lor, despre care noi credem, dar nu suntem siguri, ca este in Waziristan.

Am gasit dovada acestor ordine intr-o scrisoare pe care al-Zawahri i-a scris-o lui al-Zarqawi in vara anului 2005 si in care ii spunea ca trebuie sa limiteze violenta intre musulmani in Irak deoarece incepe sa submineze obiectivele miscarii, ca ii descurajeaza pe irakieni.

Deci vedem diferite niveluri ale conducerii Al-Qaeda incercand sa-i stapaneasca pe suporteri, asa cum s-a intamplat in cazul lui al-Zarqawi.

Unele dintre atentate cu bombe din Irak au fost puse pe seama pregatirii realizate de Al-Qaeda. Unii dintre atentatori se duc inapoi in Pakistan pentru a se antrena si mai mult. Pe de alta parte, exista si miscari de sine-statatoare, cum s-a intamplat in cazul atentatelor de la Madrid.

Cred ca acolo a fost vorba de o celula terorista mai mult independenta si cu foarte putine legaturi directe cu conducerea Al-Qaeda. Cred ca astfel putem spune ca Al-Qaeda este atat o organizatie, cat si o miscare, o idee unde oamenii pot actiona independent sau chiar se pot duce intr-o tabara de antrenament.

Definitia teroristului

Reporter: – Au existat articole in presa care spuneau ca Osama bin-Laden este o creatie a CIA.

Col. Felter: – Am citit si eu despre acest lucru, dar nu cred. Nu am descoperit nimic care sa ma faca sa cred un astfel de lucru.

Reporter: – Dar nu a avut bin-Laden nici un fel de legatura cu americanii in timpul razboiului cu sovieticii din Afganistan?

Col. Felter: – Cred ca rolul lui a fost destul de limitat si el nu a fost o figura foarte semnificativa in anii ’80. Am citit cateva articole despre ce a facut el atunci, insa sa nu uitam ca nu avea decat in jur de 30 de ani in acea perioada…

Cred ca s-a dus la un moment dat in Peshawar, incercand sa-i finanteze pe mujahedini dar, din ceea ce am aflat, nu am simtit ca a fost o figura atat de importanta. Statele Unite au fost evident implicate in Afganistan, luptand impotriva rusilor, razboiul rece era in desfasurare si noi doream sa-i vedem pe mujahedini castigand.

Reporter: – Cum ati defini terorismul? Ce e un terorist?

Col. Felter: – Teroristul e cel care e decis sa foloseasca violenta aleatorie pentru a obtine castiguri politice. Este o definitie grea, pentru ca acopera un spectru larg. Cred ca cuvantul cheie este “violenta” impotriva necombatantilor, a civililor pentru a obtine castiguri de natura politica.

Teroristul nu ucide oameni din senin, el trebuie sa aiba cateva obiective de atins, iar violenta sa nu este indreptata impotriva soldatilor in uniforma. In timpul cursului meu, gasesc impreuna cu studentii 50 de definitii pentru termenul de “terorist”. Cele mai dese cuvinte sunt “violenta impotriva necombatantilor” si “obiective politice”.

Reporter: – Sunt sau nu teroristi cei care ataca trupele coalitiei internationale din Irak?

Col. Felter: – E greu sa generalizezi cand ai de-a face cu mai multe grupari. Diferitele grupari trebuie caracterizate diferit, in functie de miscarea respectiva. Exista o prezenta Al-Qaeda in Irak, care este o grupare terorista internationala, exista apoi insurgenti care folosesc tactici teroriste etc. Cred, asadar, ca sunt teroristi in Irak, dar si ca exista grupari violente.

Nu toti teroristii sunt insurgenti si nu toti insurgentii sunt teroristi insa ei folosesc mijloace violente. Cred ca unele dintre miscarile din Irak pur si simplu vor sa-i vada pe toti plecand din tara lor. Vor sa-i vada plecand atat pe cei din Al-Qaeda, cat si pe cei din fortele Statelor Unite sau ai coalitiei.

Cred ca Al-Qaeda se zbate din rasputeri sa se impuna in Irak, unde nu sunt bineveniti si unde sunt priviti de multi ca si ocupanti.

Toate informatiile CTC sunt publice

Reporter: – Sa vorbim putin despre institutia al carei director sunteti. CTC a fost infiintat in urma cu 4 ani. Cati oameni lucreaza aici?

Col. Felter: – Centrul este destul de mic. Avem un nucleu redus, de aproximativ opt oameni care lucram la West Point. Exista insa colaboratori in intreaga tara care lucreaza la diferite proiecte specifice pentru noi. Cred ca suntem in jur de 23.

Reporter: – Si puteti sa acoperiti toate subiectele importante?

Col. Felter: – Nu. Incercam sa acoperim zonele cu adevarat importante, fiindca este dificil sa te ocupi de absolut tot. Avem insa multi oameni care vin sa ne ajute si care sunt interesati sa lucreze cu noi. Cred ca oamenii sunt constienti de prestigiul West Point si de aceea vin.

In plus, multi dintre absolventii Academiei vor fi trimisi in Irak in lupta, asa ca incerci sa-i educi acuma ca sa-i pregatesti pentru ce-i asteapta la fata locului.

Reporter: – Care a fost feedback-ul pe care l-ati primit de la guvernul american legat de munca voastra la Centrul pentru Combaterea Terorismului?

Col. Felter: – Excelent. Incercam sa informam diferite agentii militare si guvernamentale despre ce se intampla in cel mai bun mod posibil. Facem in asa fel incat sa fim siguri ca rapoartele noastre sunt relevante si ca sustin prioritatiile pe care le au facatorii de decizii, politicienii si comandantii militari. Pana acuma am avut doar reactii pozitive.

[c:1:s]Reporter: – Cum functioneaza CTC? Guvernul va solicita un anumit raport sau initiativa este a Centrului?

Col. Felter: – Noi incercam sa le facem accesibile pentru un numar cat mai mare de oameni. Avand o experienta importanta, ne concentram pe subiectele care credem ca sunt importante, relevante. Nu este doar o munca academica, dar data fiind situatia actuala credem ca oamenii care iau deciziile si comandantii militari pot beneficia de studiul nostru. Avem o libertate destul de mare in munca noastra.

Reporter: – Toate informatiile Centrului sunt publice?

Col. Felter: – Da, toate. Avem o singura pagina de web care este protejata si unde trebuie sa aplici pentru a primi o parola. E un site rezervat mai mult utilizarii oficialilor, dar nu este clasificat si are o distributie limitata.

Reporter: – Realizati un fel de scanare a peroanei care aplica pentru o parola?

Col. Felter: – Nu neaparat, caci nu aceasta este intentia noastra iar materialele nu sunt clasificate tehnic. Vrem doar sa stim cine ne acceseaza materialele de pe o anumita pagina.

„Nu castigam in mod neaparat, dar avem grija de amenintare”

Reporter: – Cine credeti ca este in prezent cea mai mare amenintare terorista?

Col. Felter: – Este o intrebare foarte dificila…Cred ca periculosi sunt cei care s-au extins la nivel international, asa cum a dovedit-o Al-Qaeda care este cea mai mare amenintare pentru Statele Unite. Nu pot sa vorbesc pentru alte tari. Daca as fi locuit in Israel sau Liban, raspunsul meu ar fi fost cu siguranta altul.

La fel daca as fi trait in Sri Lanka sau Filipine, as fi avut un alt raspuns… Depinde asadar foarte mult de locul in care traiesti. Din punctul de vedere al Statelor Unite, cea mai mare amenintare terorista vine din partea gruparilor cu ramificatii internationale si care pot ataca in diferite parti ale lumii.

Reporter: – Sa ne mutam acuma de la organizatii la state teroriste. Care credeti ca sunt statele teroriste cele mai periculoase pentru securitatea Statelor Unite?

Col. Felter: – Cred ca un stat periculos in mod special in acest moment il reprezinta Coreea de Nord, cu riscul proliferarii nucleare. Este o situatie periculoasa in particular, deoarece exista o multime de oameni pe piata neagra care incearca sa cumpere material pentru a fabrica o bomba nucleara.

Daca nord-coreeni produc acest material, cred ca acest stat este unul dintre cele mai periculoase din lume in prezent din punctul de vedere al riscului proliferarii nucleare. Este un risc urias si noi avem dificultati in a-i angaja in negocieri. Cred ca nu prea exista posibilitati internationale de a-i controla.

Reporter: – Care credeti ca au fost motivele pentru care Statele Unite au fost atacate la 11 septembrie 2001?

Col. Felter: – Al-Qaeda ne-a declarat razboi cu multi ani in urma. Cunoastem cererile lui Bin Laden: retragerea trupelor noastre din Arabia Saudita, problema palestiniana, Israelul… A formulat toate aceste lucruri in 1996 intr-o fatwa in care declara razboi Americii. Stim asadar care sunt lucrurile de care s-a declarat nemultumit.

Sunt lucruri importante pentru multi musulmani, care vor sa vada, de exemplu, ce se intampla cu palestinienii, cu Israelul etc. Un stat de factura talibana condus dupa legile shariei nu cred insa ca are trecere la marea majoritate a musulmanilor. Pentru multi dintre noi care luptam impotriva terorismului este o veste buna ca cererile lor nu sunt imbratisate de majoritatea musulmanilor.

Lupta Al-Qaeda se da si pentru cucerirea inimilor si mintilor, e o lupta foarte dificila pentru ei.

Este foarte usor pentru ei sa spuna: “Sunteti de acord ca americanii sunt in Irak? Va convine ce se intampla cu palestinienii? Nu ne place, iar razboiul e singura cale sa schimbam aceste lucruri!” Eu cred insa ca sunt si alte modalitati de schimbare a acestor lucruri, nu doar aceea a teroristilor sinucigasi.

Reporter: – Spuneati la un moment dat ca terorismul nu este vindecabil, in schimb este tratabil. Atunci cand America poarta un razboi impotriva terorismului, cum ar putea fi definita o victorie?

Col. Felter: – Avand grija de respectiva amenintare in mod eficient. In fiecare zi evitam atacuri majore si acest lucru este o victorie intr-un anumit sens. Facem lucruri prin care evitam un atac catastrofal, prin identificarea sursei, intarirea securitatii nationale etc. Nu castigam in mod neaparat, dar avem grija de amenintare intr-un mod eficient.

Reporter: – Dar atunci cand declarati victoria, aceasta nu poate provoca atacuri teroriste in alte parti ale lumii?

Col. Felter: – Nu vad aceasta victorie ca pe o parada, ci ca pe un mijloc de a deveni mai eficienti in identificarea sursei si intarirea securitatii, asadar o combinatie intre aceste doua lucruri. Cautam asadar un parteneriat international impotriva amenintarilor globale.

Reporter: – Credeti ca ideea declansarii unui razboi impotriva terorismului a fost o idee buna?

Col. Felter: – Cred ca atacurile din septembrie 2001 au avut ca rezultat si aducerea oamenilor impreuna. Cand declansezi un razboi, te gandesti ca exista o solutie militara, insa nimeni din guvernul sau armata noastra nu crede acest lucru. Va trebui sa existe o rezolvare mult mai larga.

Reporter: – Castiga Statele Unite razboiul impotriva terorismului?

Col. Felter: – Sa batem in lemn, n-am fost atacati dupa 11 septembrie 2001! Au fost incercari pe care le-am anihilat. Faptul ca n-am fost atacati este un lucru pozitiv, dar suntem constienti ca sunt multe de facut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro