Cum se poate interzice candidatura unui presedinte suspendat
Excluderea unei persoane care a fost presedinte al Romaniei suspendat dintre categoriile de persoane care pot candida pentru un nou mandat se poate face doar prin modificarea Constitutiei. Prin lege organica se pot stabili doar categoriile de functionari publici care nu pot candida pentru functii si demnitati publice, or, presedintele nu este functionar public.
Constitutia Romaniei
– art. 37 alin. (1) – Au dreptul de a fi alesi cetatenii cu drept de vot care indeplinesc conditiile prevazute in articolul 16 alineatul (3), daca nu le este interzisa asocierea in partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3).
– art. 16 alin. (3) – Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati.
– art. 40 alin. (3) – Nu pot face parte din partide politice judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica
LEGE nr.370 din 20 septembrie 2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei
Art. 10. – Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu indeplinesc conditiile prevazute la art. 37 din Constitutie pentru a fi alese sau care au fost alese anterior, de doua ori, ca Presedinte al Romaniei.
Ce se intampla daca Basescu demisioneaza
Constitutia Romaniei, art. 97 alin. (2) – “In termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanta functiei de Presedinte al Romaniei, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Presedinte”.
Daca presedintele demisioneaza, lucrurile sunt clare. Presedinte interimar ramane Nicolae Vacaroiu pana in momentul in care, dupa alegeri prezidentiale, e ales un nou locatar pentru Palatul Cotroceni.
Cum se poate modifica Constitutia
Modificarea Constitutiei e un proces legislativ ce poate dura chiar si numai doua saptamani.
Un sfert din numarul senatorilor si deputatilor initiaza revizuirea, legea se adopta in regim de urgenta, se adopta cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor si respectiv al senatorilor (adica trebuie obligatoriu sa aiba doua treimi din ambele camere, nu poate sa aiba 90% dintr-o camera si 50% din alta).
Legea trece de Parlament si se supune la referendum obligatoriu in maximum 30 de zile. Adica intr-o saptamana se aproba, in urmatoare e referendum.
Important! Pentru revizuirea Constitutiei prin referendum e nevoie de prezenta a jumatate plus 1 din numarul cetatenilor cu drept de vot si de votul “pentru” al majoritatii voturilor valabil exprimate.
Ce se intampla daca Basescu nu demisioneaza
Conform Constitutiei Romaniei, art. 95 alin. (3), “daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.”
Referendum validat inseamna, in momentul asta, participarea a cel putin jumatate plus 1 din numarul total de cetateni cu drept de vot, adica aproape 9 milioane (nu exista o cifra exacta, structura populatiei cu drept de vot se modifica in fiecare zi).
Tot pentru ca nu s-a reusit modificarea legii, pentru ca problema pusa in discutia poporului sa fie aprobata trebuie sa aiba votul tot de la jumatate plus 1 din numarul total de cetateni cu drept de vot. Adica degeaba vin 9 milioane de oameni la referendum, daca doar 8 milioane voteaza pentru suspendare.
Posibilitati:
1. referendum validat cu jumatate plus 1 din voturi in favoarea suspendarii: functia se declara vacanta si in maximum 3 luni se organizeaza alegeri anticipate
2. referendum validat cu mai putin de jumatate plus 1 din voturi in favoarea suspendarii: din momentul publicarii oficiale a rezultatelor alegerilor, presedintele este repus in functie
3. referendum nevalidat, indiferent de rezultatul votului: din momentul publicarii oficiale a rezultatelor alegerilor, presedintele este repus in functie