Sari direct la conținut

Ierusalimul devine tot mai mult un oras al arabilor

HotNews.ro

Israelul se confrunta cu o o problema pe care nu a anticipat-o in razboiul din 1967, in urma caruia a cucerit Ierusalimul de Est. Potrivit International Herald Tribune, populatia araba din Ierusalim devine mai numeroasa cu fiecare an ce trece, numarul evreilor ce parasesc orasul crescand vertiginos.

Pentru mai bine de 40 de ani, Israelul a facut eforturi pentru a construi si extinde cartierele evreiesti, concomitent cu impunerea unor restrictii privind expansiunea zonelor arabe. Cu toate acestea exista doua curente care nu s-au schimbat: numarul evreilor care parasesc Ierusalimul il depaseste pe cel al noilor veniti in timp ce rata de crestere a populatiei arabe creste vertiginos.

In 1967, anul in care statul israelian a cucerit Ierusalimul de Est, harta populatiei indica un procent al populatiei evreiesti de 74% in timp ce arabii constituiu un procent de doar 24%. Astazi, evreii reprezinta 66% in timp ce arabii au ajuns la un procent de 34%.

Diferenta se micsoreaza cu un procent in fiecare, se arata intr-o analiza realizata de Institutul pentru Studii Israeliene din Ierusalim.

Caracterul profund religios si istoric al Ieruslaimului face ca acest oras sa reprezinte problema cea mai intensa a relatiilor dintre evrei si palestinieni.

“Evreii viseaza de sute de ani la intoarcerea in capitala lor din vechime”, spune Dore Gold, fost ambasador al Israelului pe langa Natiunile Unite.

“Musumanii dorec sa mearga in Ierusalim, sa se roage si totusi le este imposibil. Acest lucru face ca importanta orasului in mintea lor sa fie mult exagerata”, spune Rami Nasrallah, un rezident de origine araba din Ierusalim.

Pe de alta parte, tocami caracterul profund religios al orasului ii face pe multi evrei sa paraseasca Ierusalimul.

“Orasul a devenit mult prea extrem. Am decis sa plecam”, spune Alona Angel, o evreica in varsta de 60 de ani, care s-a stabilit la Tel Aviv.

Dupa ce a locuit timp de 30 de ani in Ierusalim, Alona a decis sa paraseasca orasul.

Povesteste momentul in care, iesind pe strada imbracata lejer a fost atacata verbal de o femeie din comunitatea evreilor ultra-ortodocsi, in special din cauza hainelor.

“Incepusem sa ma simt din ce in ce mai putin bine-venita in oras”, mai spune Alona Angel.

Anul trecut numarul evreilor care au parasit orasul a fost cu aproximativ 6000 mai mare decat al celor nou-veniti. Cu toarte acestea, balanta este relativ mentinuta de numarul mare de nasteri al femeilor din comunitatea ultra-ortodoxa, care au in medie, in jur de sapte copii.

Ultima incercare de rezolvare a problemelor pe care le ridica Ieruslimul a avut loc in anul 2001 cand una din variantele propuse a fost ca zonele evreiesti sa apartina statului Israel, in timp ce cartierele de arabi sa fie parte a unui viitor stat palestinian.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro