Sari direct la conținut

Gigant petrolier din Azerbaidjan, interesat de Rompetrol

HotNews.ro

Compania Socar este controlata de guvernul din Azerbaidjan, si dispune in acest moment de cantitati de petrol tot mai mari, pe masura ce capacitatea extractiva este in crestere.

Informatia difuzata de Reuters a fost dezmintita insa de reprezentantul Socar in Romania, Hamza Carimov declarand pentru HotNews.ro ca nu are cunostinta de un posibil contract incheiat intre Rompetrol si grupul azer privind livrarea de petrol, si nici despre posibilul interes al Socar pentru a achizitiona actiuni Rompetrol.

Prezenta unui liberal la Baku – speculata de presa azera

Presa azera a facut speculatii pe marginea prezentei senatorului liberal Mihai Lupoi in capitala Azerbaidjanului, sustinand ca astfel s-ar fi parafat o intelegere prin care Rompetrol sa cumpere lunar un milion de barili de petrol de la Socar.

Senatorul Mihai Lupoi a dezmintit informatiile potrivit carora ar fi fost in Azerbaidjan pentru a facilita incheierea unui astfel de contract.

“Nu aveam cum sa fac asa ceva intrucat nu am nici o calitate oficiala in cadrul Rompetrol. Eu am fost acolo in calitate de vice-presedinte al Grupului Parlamentar NATO”, a precizat Lupoi pentru HotNews.ro.

Potrivit site-ului companiei, Lupoi a fost insotit in vizita sa de Lucian Budac, Director General Executiv (CEO) al Vector Energy – una dintre companiile din grupul Rompetrol.

Budac i-a prezentat presedintelui Socar, Rovnag Abdullayev, cateva propuneri de colaborare cu Rompetrol.

Viitorul coactionar ar putea sustine plata datoriilor Rompetrol

Chestionat de HotNews in legatura cu evolutia pe bursa a Rompetrol in cazul in care o companie va intra in posesia unui pachet de actiuni al Rompetrol, Iulian Panait, broker in cadrul companiei KTD Invest a precizat ca un element foarte important este calitatea noului actionar.

„Daca e o companie mare, aceasta va da un plus de notorietate companiei romanesti si ar putea sa o faca mai atractiva pentru fondurile de investitii straine. Insa aceasta depinde foarte mult de calitatea investitorului”, a mai precizat Panait.

Analistul Emil Stoica considera ca Rompetrol ar avea interes sa incheie un parteneriat cu cu o firma ce activeaza in domeniul extractiei, asa cum este cazul Socar.

„Este important de vazut care este cumparatorul. Sa nu uitam ca activitatile Rompetrol sunt in principal de rafinare si distributie, riscurile fiind upstream la garantarea resurselor. Este deci logic un parteneriat cu o firma din domeniul extractiei de petrol, care nu are rafinarii si distributie”, a comentat Stoica pentru HotNews.ro

Acesta nu a exclus insa posibilitatea ca pachetul de actiuni sa fie achizitionat de un investitor financiar.

Emil Stoica a precizat ca sumele astfel obtinute ar putea fi folosite fie pentru sustinerea unei cresteri ulterioare a companiei, fie pentru plata datoriilor companiei, in special catre statul roman.

Referitor la decizia de vanzare directa si nu prin intermediul bursei, Emil Stoica spune ca in pofida transparentei pe care o ofera vanzarea pe bursa, vanzarea directa are avantajul alegerii unui partener strategic si mai ales o al unei negocieri directe.

„Vanzarea catre Socor ar putea prezenta cateva riscuri, insa in conditiile in care Azerbaidjanul nu este un model de tara bine guvernata”, a mai spus Stoica.

Acesta considera ca un schimb de actiuni ar putea fi mai avantajos, intrucat Rompetrol ar putea sa aiba astfel un cuvant de spus in cadrul consiliului de administratie al firmei partenere, fiind posibile incheierea unor intelegeri pentru Production Share Agreements.

Cine este Socar

Socar este o firma de extractie majora, cu 70.000 de angajati si cu 25 de PSA-uri semnate din 1994 si pana in prezent cu firme precum Chevron, Eni, Exxon sau BP.

Compania azera are doua rafinarii si este responsabila cu infrastructura de gazoducte si oleoducte din Azerbaidjan, insa nu are activitati downstream, considerate a fi mai profitabile, in afara tarii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro