Sari direct la conținut

Inchiderea Rafinariei Arpechim poate afecta serios activitatea Oltchim

HotNews.ro

Inchiderea Rafinariei Arpechim ar putea face victime si printre alte companii din industria chimica. Printre cele mai afectate companii ar fi Oltchim.

Presedintele Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, a declarat pentru HotNews.ro ca inchiderea Arpechim „ar fi un dezastru pentru combinatul din Ramnicu Valcea avand in vedere ca etilena, principala materie prima folosita de Oltchim in procesul de productie al PVC-ului, este furnizata de Arpechim”.

“Oprirea furnizarii de etilena ar insemna oprirea in lant a instalatiilor de electroliza folosite in procesul de productie a PVC-ului. PVC-ul detine o pondere de 70% in cifra de afaceri a Oltchim, astfel incat oprirea furnizarii de etilena ne-ar afecta serios”, a spus Mihai Diculoiu.

Gheorghe Balint, directorul de productie al Oltchim, ne-a declarat ca in cazul in care rafinaria Arpechim va fi inchisa, combinatul isi va inceta activitatea in proportie de 60-65% si va inregistra pierderi de 30 de milioane de euro pe luna.

„Eu sper sa ii vina cuiva mintea la cap, pentru ca nu este posibil sa se ia astfel de masuri care sa afecteze tot lantul de producatori din petrochimie”, a comentat Gheorghe Balint.

Un membru al conducerii Oltchim a declarat pentru HotNews.ro, sub protectia anonimatului, ca retragerea autorizatiei de mediu Rafinariei Arpechim ar avea un efect groaznic pentru combinat, avand in vedere ca propilena si etilena produse de Arpechim sunt principalele materii prime folosite de Oltchim.

„Etilena si propilena nu poat fi luate din alta parte pentru ca nu poat fi transportate decat pe conducta”, a spus reprezentantul conducerii Oltchim.

“Guvernul, Ministerul Economiei si autoritatile locale ar trebui sa intervina si sa faca tot ce este posibil pentru ca autorizatia de mediu a Arpechim sa fie reprimita”, crede Mihai Diculoiu.

Membrul conducerii Oltchim a mai spus ca pe masa AVAS exista un proiect prin care combinatul din Ramnicu Valcea ar putea prelua divizia de petrochimie a Arpechim. “Daca aceasta se va intampla, atunci Oltchim va avea materia prima asigurata”, a spus reprezentantul Oltchim.

De asemenea si liderul Sindicatului Liber Oltchim a declarat ca exista o promisiune din partea presedintelui AVAS ca va sprijini Oltchim in preluarea instalatiilor de piroliza a Arpechim.

Marius Stanca, director in cadrul Agentiei de Protectie a Mediului Arges a aratat ca prin suspendarea autorizatiei de mediu a Arpechim se sisteaza orice activitate pe platfoma industriala pe o perioada de sase luni, deci inclusiv la instalatiile de producerea materiei prime pentru combinatul Oltchim.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro