Vosganian: Sectorul energetic va beneficia de investitii de 30 miliarde de euro pana in 2020
Vosganian a mai spus ca Romania va investi in sectorul de gaze pentru descoperirea de noi rezerve, cresterea capacitatii de inmagazinare si reabilitarea si dezvoltarea retelelor de transport si distributie.
„Pentru cresterea capacitatii de inmagazinare, sumele care trebuie alocate se ridica la 500 de milioane de euro, fara a lua in calcul proiectul cu Gazprom de constructie a unor depozite in Moldova sau contributia Romaniei la viitorul gazoduct Nabucco, ce va fi la nivelul a cateva miliarde de euro”, a explicat oficialul.
Vosganian a mai spus ca in sectorul petrolier, doar Petrom va investi 1,5 miliarde de euro in urmatorii ani.
Complexurile energetice au nevoie, pana in 2010, de investitii de circa doua miliarde de euro pentru protectia mediului si modernizare, respectiv 570 de milioane de euro la Craiova Isalnita, 705 de milioane de euro la Rovinari si 760 de milioane de euro la Turceni.
In ceea ce priveste complexele energetice din Oltenia, ministrul a spus ca acestea au nevoie de investitii de circa doua miliarde de euro pentru protectia mediului si modernizare.
Astfel, la Isalnita-Craiova sunt necesare investitii de 570 milioane de euro, complexul Rovinari va necesita investitii de 705 milioane de euro, iar Turceni are nevoie, la randul sau, de investitii in valoare de 760 de milioane de euro.
In sectorul de energie electrica, constructia unitatilor trei si patru de la Cernavoda necesita o finantare de 2,4 miliarde de euro, iar pentru producerea de energie din surse regenerabile este nevoie de alte 1,8 miliarde de euro, a mai spus Vosganian.
Potrivit ministrului Finantelor si Economiei, „firmele de distributie de electricitate vor aloca, in acest an, circa 600 de milioane de euro pentru reducerea avariilor si pana in 2012 trebuie sa pregateasca un program investitional de 2,5 – 3 miliarde de euro”.
Vosganian a adaugat ca daca Romania va reusi sa aiba in functie, in 2015, patru reactoare nucleare, complexele energetice si sa majoreze capacitatea hidro, tara noastra va putea sa produca cu 70-80% mai multa electricitate decat in prezent si sa exporte de trei ori mai mult.