Sari direct la conținut

La sase luni de la aderare, 65% dintre romani au incredere in Uniunea Europeana

HotNews.ro

Majoritatea romanilor, aproximativ 65%, continua sa aiba, si dupa aderare, o atitudine de incredere in fata de Uniunea Europeana si institutiile sale, conform Raportului National al Eurobarometrului realizat in primavara anului 2007.

Datele indica si faptul ca “satisfactia referitoare la viata de zi cu zi” in Romania pentru fiecare dintre cetateni, atat pe termen scurt (43%) cat si mediu (57%), este peste nivelul mediu inregistrat in Uniune, indiferent daca este vorba de cetatenii din noile sau vechile state membre.

Increderea in UE a inregistrat un ritm de crestere atat in randul vechilor state membre (de la 42% la 55%), cat si in randul cele noi (de la 59% la 66%).

In ceea ce priveste increderea in institutiile nationale, cu 72% persoane care nu au incredere in Guvern, Romania se situeaza pe locul trei in cadrul UE, dupa Polonia cu 76% si Letonia cu 75% persoane care nu au incredere in guvernul din propria tara. Recordul absolut al neincrederii in guvern era detinut de Croatia cu 78%.

Increderea in Parlament este la un nivel mult mai scazut decat in UE15, 19% in Romania fata de 49% in vechile state membre.

In ce priveste beneficiile datorate apartenentei la UE, aproape 60% din cetatenii Uniunii considera ca tara lor a fost avantajata de acest statut, gradul de optimism depinzand de valul de aderare din care respectiva tara face parte.

Cei mai multumiti de beneficiile date de statutul de membru UE sunt cetatenii din Grecia, Spania si Portugalia (74%), acestia fiind urmati de cei din tarile care au aderat in 2004 (69%). Cetatenii din Romania si Bulgaria se situeaza pe locul trei, 64% dintre cei chestionati fiind multumiti de beneficiile date de statutul de membru UE al tarilor lor.

Referitor la agenda publica, ingrijorarile romanilor sunt legate de dezvoltarea economica (44%), sanatate (27%), preturi si inflatie (27%), intr-o masura mai mare decat cetatenii din cele zece tari care au aderat in 2004 (27-32-21%) sau EU-15 (17-15-18%).

Raportul National de primavara, ca parte a seriei Eurobarometrelor, a fost realizat la solicitarea Directoratului General pentru Comunicare. 1019 de romani au oferit raspunsuri referitoare la atitudinea lor fata de UE si institutiile romanesti, la prioritatile lor sociale si la valorile in care cred, in cadrul unui sondaj care s-a desfasurat intre 10 aprilie si 8 mai 2007.

Acest al saselea raport national ia pentru prima oara pulsul Romaniei in calitatea sa de membru cu drepturi depline al UE.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro