Sari direct la conținut

Dilema expertilor: cat este de vina omul pentru vremea aberanta?

HotNews.ro

Marea Britanie se confrunta cu inundatii fara precedent, in timp ce sud-estul Europei este lovit de temperaturi extreme. Parerile specialistilor sunt impartite insa toti se pun de acord asupra evidentei: clima sufera transformari majore.

BBC a publicat joi un material in care citeaza o serie de experti britanici in probleme de mediu.

“Se poate spune ca datorita incalzirii globale vor avea loc o serie de fenomene meteo extreme, insa nu putem atribui incalzirii globale evenimente specifice”, spune Malcolm Haylock, expert in probleme climatice.

Majoritatea expertilor pica totusi de acord asupra unui fapt. Pana la sfarsitul acestui secol temperatura va creste cu aproximativ 1.1-6.4 grade Celsius. In privinta inundatiilor si secetei insa, este greu de atribuit activitatilor umane trendul precipitatiilor.

Clima europeana este influentata de un sistem climatic numit Oscilatia Nord-Atlantica. Acest sistem se bazeaza pe masuratorile presiunii atmosferice la nivelul marilor din Islanda si Insulele Azore.

In ultimii 50 de ani aceste cifre au avut o tendinta de scadere, insa este greu de presupus ca au fost provocate de activitatea omului, atata timp cat nu se poate stabili cu precizie acest fapt, mai scrie BBC.

„O dovada clara”

Inundatii cum n-a mai vazut Anglia de 60 de ani
Foto: AP

Cotidianul Cristian Science Monitor evidentiaza probelemele pe care le are de infruntat guvernul Britanic in urma evenimentelor meteo. Daca acum un an Marea Britanie se confrunta cu seceta si temperaturi extreme, luna iulie 2007 a adus inundatii devastatoare.

“Avem acum dovada clara ca omul are o influenta imensa asupra modului in care se formeaza precipitatiile. Trebuie sa luptam impotriva efectelor provocate de schimbarea climei si mai ales sa ne imbunatatim sistemele de protectie impotriva inundatiilor”, spune Nathan Gillet, profesor al catedrei de Cercetare a Climei din cadrul Universitatii East Anglia.

Predictiile Agentiei de Mediu britanice sunt mai sumbre. Lady Young, directorul agentiei, considera ca numai Marea Britanie va suferi pagube anuale de 2 miliarde de dolari, exclusiv din cazua inundatiilor provocate de schimbarile climatice.

Publicatia Globe and Mail are un punct de vedere mult mai puternic, bazat in principal pe un studiu pregatit de prestigioasa revista Nature.

Astfel, este de asteptat ca, in urmatorii ani, Canada, Rusia si Nordul Europei sa se confrunte cu precipitatii foarte puternice, in timp ce zonele aflate la nord de Ecuator vor deveni mult mai uscate.

Cercetatorii ce au participat la realizare studiului Nature pretind ca au identificat o legatura clara intre modul in care se distribuie precipitatiile si influenta omului asupra climei.

“Este pentru prima oara cand am detectat o corelare intre precipitatii si influenta omului asupra mediului. Cu schimbarile de temperatura ne putem descurca insa cu cele ce intervin in modul in care se distribuie apa, nu. Va exista un impact asupra economiilor mondiale si asupra modului in care producem hrana”, spune Francis Zwiers, unul din autorii raportului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro