Normele ministrul Sanatatii, minunate pe hartie
Cazul gravidei care a decedat dupa ce a nascut in Spitalul Judetean Satu Mare a ridicat si problema autorizatiei sanitare de functionare a unei unitati medicale. Femeia s-a internat in spital cu cateva zile inainte ca autorizatia de functionare a unitatii sa expire.
Numai ca reprezentantii Ministerului Sanatatii au tinut sa convinga opinia publica despre faptul ca gravida nu a murit din lipsa de medicamente.
Potrivit Legii Reformei in Sanatate, „spitalul poate furniza servicii medicale numai daca functioneaza in conditiile autorizatiei de functionare, in caz contrar, activitatea spitalelor se suspenda, potrivit normelor aprobate prin ordin de ministrul sanatatii publice”.
De la aparitia legii au fost emise si unele norme privind „structura functionala a compartimentelor si serviciilor din spital”, precum si reglementari privind „asigurarea conditiilor generale de igiena”. Conform acestor norme, salonul pentru pacientii adulti nu trebuie sa aiba mai mult de 6 paturi si, maximum doua paturi in rezerve.
De asemenea, normele prevad ca „in saloanele curente, aria utila minima este de 7 metri patrati pe pat, iar in rezerva, 8 metri patrati”, iar in caz de ventilatie naturala este reglementat „un cubaj de 20 de metri cubi/pat de aer”. Inaltimea minima a salonului trebuie sa fie de 2,80 metri. Normele au in vedere si dotarea minima aferenta salonului.
Astfel, sunt prevazute, la saloanele cu 1-2 paturi: grup sanitar propriu/comun (dus, WC, lavoar); la saloanele de 3-4 paturi: grup sanitar propriu, comun la doua saloane (dus, WC, lavoar); la saloanele cu 5-6 paturi: grup sanitar propriu (WC, lavoar).
In norme este „trecut” si „un dus la 15 asistati cand saloanele nu sunt prevazute cu dusuri”. Normele au si prevederi privind „orientarea ferestrelor salonului ventilat natural”. Acesta va fi „favorabila sau acceptabila: sud-est, sud, nord-vest”, dar „se va evita orientarea ferestrelor spre nord si nord-est (vanturi dominante reci)”.
de Liana Subtirelu