Prudenta la Bursa de Valori Bucuresti
Sedinta bursiera de stabilizare la Bursa de Valori Bucuresti, insa foarte timida. Ne-am fi putut astepta la o reactie pozitiva mai vizibila dupa intoarcerea destul de puternica de la scadere la crestere pe care au afisat-o bursele americane in seara precedenta.
Totusi, pe de alta parte, este perfect de inteles faptul ca investitorii sunt tematori si se gandesc ca este posibil ca acest semnal pozitiv sa fie de foarte scurta durata si doresc sa nu fie pacaliti in eventualitatea in care foarte curand ar putea aparea alte semnale negative (de pe plan intern sau extern) care sa conduca la noi scaderi de piata.
De aceea, in loc de o participare mai puternica la cumparare pe aceste prime semne de stabilizare, piata se confrunta mai degraba cu o tendinta de inchidere a pozitiilor existente si marcare de profituri ori de cate ori cotatiile urca cu mai mult de 2-3 procente.
Probabil ca acest comportament prudent foarte firesc din partea investitorilor, in aceasta conjunctura foarte tulbure de piata, va continua si in prima parte a saptamanii viitoare.
Chiar daca pe pietele externe vor continua sa apara semnale pozitive (ceea ce deocamdata nu este decat o ipoteza de lucru, ea putand oricand sa fie infirmata de evenimente in desfasurarea lor), la Bucuresti preturile nu vor creste puternic, ci doar vor arata o tendinta de stabilizare cu usoara tenta pozitiva.
Daca insa semnalele externe isi vor schimba iarasi cursul si vor da indicatii negative, atunci si bursa autohtona este de asteptat sa scada. In sistemul financiar romanesc nu am resimtit in ultima luna nici cel mai mic semn de afectare sau contaminare de la conjunctura negativa care a afectat institutiile financiare din intreaga lume.
Semnalele unei crize de lichiditate nu au parut a se manifesta pe piata interbancara bucuresteana, pentru ca dobanzile overnight si cele la saptamana tranzactionate intre banci nu au urcat semnficativ in aceste saptamani, peste nivelurile normale ale perioadei.
de Iulian Panait, analist KDT, Invest