Sari direct la conținut

„Prefer sa fiu fata lui tata decat sa urc in politica altfel”

Evenimentul Zilei

Elena Basescu, fata presedintelui, recunoaste ca are un atu in fata simplilor membri PD. Prefera insa situatia, in loc sa se spuna despre ea ca a avansat in urma unor compromisuri.

Elena Basescu nu vrea sa faca figuratie in politica si s-a decis sa candideze pentru functia de secretar general al Organizatiei de Tineret a PD. Deocamdata, nu are vreun contracandidat, dar spune ca ar fi un semn de normalitate daca si altcineva si-ar dori postul.

Ramane de vazut daca acest lucru se va intampla la alegerile care sunt programate pentru finalul lunii septembrie. La 26 de ani, Elena Basescu nu pare foarte deranjata de faptul ca este etichetata drept „fata lui tata” si crede ca va avea un cuvant de spus in politica.

EVZ: Mai este loc pentru inca un Basescu in politica?

Elena Basescu: Din cate se pare mai este. De ce n-ar fi? Asa cum unii copii preiau afacerile parintilor, nu mi se pare ceva extraordinar daca urmez si eu ceea ce face tatal meu. Nu este ceva iesit din comun. Si nu m-as fi implicat in politica daca n-as fi simtit ca am sprijin cat de cat din partea organizatiei.

Normal ca sunt si contestatari, ca nu au cum sa nu fie, dar marea majoritate ma sustine.

Cum e sa faci politica atunci cand esti fiica presedintelui? E un avantaj, un dezavantaj?

Cred ca este preferabil sa ti se puna amprenta de „fata lui tata”, decat sa fie speculatii din partea presei ca unele femei ajung in politica prin alte mijloace. Cred ca o stampila de „fata lui tata” este mult mai sanatoasa. Toata lumea stie de unde vin, toata lumea stie cum am avansat in politica, deci este mai sanatos.

Sunt femei care au reusit altcumva in politica decat prin fortele proprii?

Nu ma intelegeti gresit. Se fac doar speculatii rautacioase si nefondate, dar decat sa se faca, prefer sa se spuna: „Este fata lui taica-sau. A ajuns acolo asa”.

Cand te-ai hotarat sa intri in politica?

Am inceput sa urmaresc cu foarte mare interes politica de cand a candidat tata la primarie in 2000, iar in timp a devenit o pasiune. Pentru mine, timpul liber acasa inseamna urmaritul talk-show-urilor, nu-mi scapa nimic de la actualitati, citesc editoriale.

„Impusa de la Bucuresti, n-am nicio sansa in politica”

Te-ai consultat cu tatal tau inainte sa faci pasul acesta?

Numai inainte. Tata a zis ca nu este extraordinar de fericit, pentru ca spune ca unei femei in politica ii este greu. Dar n-a zis nici nu. Si mai departe m-a lasat sa ma descurc singura pentru ca, mi-a spus, daca n-am sprijinul organizatiilor, n-am nicio sansa in politica. Adica, impusa de la Bucuresti nu am nicio sansa.

Am mers cu colegii mei in toate organizatiile, mi-am dat seama ca am cat de cat sprijin si atunci mi-am spus: de ce nu.

De ce n-ai ales PNL-ul sau PSD-ul?

Nici nu se pune problema de asa ceva. PD este partidul pe care tata l-a ridicat de la aproape 5% la 42%, este partidul care a dat presedintele Romaniei, deci pentru mine este o mandrie sa fac parte din PD si nici nu se punea problema altei optiuni.

Dar crezi ca nu sunt oameni de calitate printre tinerii de la PSD

?

Nu zic ca nu sunt unii oameni de calitate, dar avand in vedere ca tocmai fostul lor presedinte Victor Ponta a spus despre ei ca nu au idei politice, ca nu sunt combativi, ca nu sunt vizibili in presa, ridica un mare semn de intrebare in privinta calitatii actualei conduceri a TSD. Si domnul Ponta se insala putin, pentru ca in ultimul an domnul Nicolae Banicioiu (n.r.

– presedintele TSD) a aparut in presa, dar numai cu articole in care spunea cat de indragostit este el de Elena Basescu.

Doar asa a avut vizibilitate. Or, ultimele actiuni de la Scoala de vara a TSD dovedesc cat de maturi politic sunt tinerii social-democrati. Isi permit sa minta cu un incident minor, ca eu m-as fi dus la petrecerea TSD, cand de fapt eu eram acolo, si au incercat sa spuna ca eu am venit la petrecerea lor neinvitata. Asta da dovada calitatii lor.

„Nu am un proiect politic, dar am un scop”

Care este proiectul tau politic?

Nu am un proiect politic, dar am un scop: prin functia de secretar general sa-mi consolidez pozitia in organizatie si sa-mi cu-nosc colegii foarte bine. Deocamdata, am decis sa aleg functia de secretar general pentru a putea pune in aplicare proiectele politice ale colegilor mei mai mari si mai experimentati.

Care dintre cele doua tandemuri presedinte-presedinte executiv te-ar avantaja mai mult, Stefan Pirpiliu – Stefan Luca sau Cosmin Popp – Nicolae Hodut?

Sunt doua tandemuri politice construite pe aceeasi structura, presedinte de la Bucuresti, presedinte executiv din Ardeal, si au sanse egale de castig. Cu siguranta va castiga cel care-si va atrage mai multe organizatii de partea lui. Unul este consilier local (n.r. – Stefan Pirpiliu), celalalt este deputat (n.r. – Cosmin Popp), cel mai tanar deputat care a existat vreodata in politica romaneasca.

In momentul de fata, desi suntem in campanie, nu-mi pot da seama care echipa va fi castigatoare. Eu am o relatie buna cu ambii si as fi bucuroasa sa fac parte din echipa amandurora daca voi fi aleasa pentru ca deocamdata nu stiu daca voi avea contracandidat la functia de secretar general, termenul de depunere a candi-daturilor fiind 15 septembrie.

Va avea curaj vreun coleg sa candideze impotriva ta?

Ar trebui sa aiba curajul, si acesta ar fi un semn de normalitate.

Sa voteze cineva impotriva ta?

Se poate sa voteze. Nu sunt convinsa de majoritate, cu siguranta ca sunt si contestatari, insa partidul nostru, spre deosebire de alte partide, e foarte unit. Acum e normal sa fim impartiti in doua, dar dupa alegeri sper sa facem o echipa unita, pentru ca avem in fata cinci cicluri electorale.

Ce ai facut pana acum in politica pentru a se justifica alegerea ta in functia de secretar general, pentru ca este o functie cu greutate?

Este o functie cu greutate, dar eu de trei campanii electorale sunt aici. Daca lumea nu vedea ca ma implic, daca nu ma duceam de cate ori am fost chemata in teritoriu… cred ca am facut mult mai mult decat alti colegi.

integral in EvZ

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro