Import-export cu sperante de viata
De cativa ani, la nivel mondial, s-a declansat in lumea medicala o adevarata isterie legata de vindecarile miraculoase prin transplantul de celule stem.
Cum era de asteptat in acest uragan a fost aspirata si Romania. In 2006, Agentia Nationala de Transplant a autorizat prima firma care efectueaza transportul celulelor stem prelevate la nastere. In urma cu cateva saptamani alte doua companii au primit acreditari pentru acelasi tip de serviciu.
Lucrurile sunt foarte bine gandite, santajul sentimental fiind folosit la maximum. Despre ce e vorba, mai exact? Femeia gravida este informata de medicul ei ginecolog ca exista posibilitatea ca la nastere sa fie prelevate din cordonul ombilical niste celule care pot fi depozitate intr-o banca si folosite in cazul in care copilul se imbolnaveste si are nevoie de un transplant.
Mamei ii sunt expuse toate motivele care ar trebui sa o faca sa recurga la o astfel de recoltare. Intr-un mod profesionist este sadit un sambure de indoiala in sufletul celei care urmeaza sa aduca pe lume un copil si care are in fata doua perspective.
Fie accepta recoltarea si plateste pentru acest serviciu, fie renunta dar tot timpul va fi macinata de gandul ca odorul i se poate imbolnavi si nu a facut ceea ce trebuie la nasterea lui. Normal ca orice mamica alege prima cale si nu se gandeste nicio secunda la bani. Succesul afacerii este garantat.
In Romania s-a vorbit foarte mult despre celulele stem in momentul in care sotia omului de afaceri Irinel Columbeanu a nascut. La vremea respectiva s-a facut un adevarat tam-tam in legatura cu faptul ca acest cuplu ar fi platit cateva mii de euro pentru recoltarea si depozitarea celulelor stem.
Ce modalitate de mediatizare mai buna poti folosi decat o nastere transmisa in direct la TV si un cuplu care se plimba pe toate canalele mass-media. Cum era normal, medicii au inceput adevarate dezbateri despre beneficiile acestor celule prelevate din cordonul ombilical. Si astfel, businessul a luat start.
Departe de noi gandul ca aceste celule stem nu sunt folositoare in tratarea unor boli. Cei mai in masura sa spuna acest lucru sunt cercetatorii medicali care sustin ca la ora actuala celulele stem si-au dovedit utilitatea in cazul bolilor de sange, mai exact in cazul leucemiilor.
Exista voci in lumea medicala care merg mai departe si spun ca mai pot fi tratate si alte boli, cum ar fi cancerul si afectiunile cardiace si reumatice. De asemenea, se studiaza posibilitatea ca diabetul de tip I, Parkinsonul sau Alzheimerul sa fie vindecate cu ajutorul celulelor stem. Dar totul este doar la nivel de cercetare.
Asa cum am mai spus, fiind vorba despre o afacere, celelalte lucruri conteaza mai putin.
Un fel de CASCO pentru boala
Firma Cord Blood Center a fost prima intrata in Romania. „Noi existam la modul real din 2004, dar ca si societate autorizata functionam din 2006. Am ales Romania pentru ca este relativ aproape de Slovacia, unde exista banca noastra. Era firesc sa ne extindem si aici dupa ce am intrat in Ungaria, Cehia…
Din 2006 avem acorduri cu maternitatile si putem asigura acest serviciu in orice colt de tara.
Este o societate comerciala, de aceea nu va pot da cifra de afaceri, recoltari. Orice firma de acest gen vizeaza un profit. In cazul activitatii pe care o avem noi, lucrurile trebuie gandite pe termen lung. Pot sa va spun insa ca anul trecut am inregistrat pierderi de cateva sute de mii de euro.
Avem insa si o fundatie care functioneaza pe langa noi. In cazul ei va pot da orice amanunte doriti“, ne-a declarat Sergiu Habago, country manager Cord Blood Center Romania.
Este cel mai bun exemplu care arata cum se pot face bani din vanza-rea de sperante de viata. Reprezentantul firmei recunoaste ca totul este o afacere. „Asa cum iti poti face o asigurare la masina sau la casa, apeland la recoltarea de celule stem ii poti asigura copilului tau viata. Celula stem este o forma de asigurare. Copilul nu primeste bani, ci sanse“, a precizat Habago.