Sari direct la conținut

Presupusul telefon efectuat spre Romania de organizatorii atacurilor de la 11 septembrie nu ar avea legatura cu tara noastra

HotNews.ro

Cotidianul francez Liberation publica, marti, un raport american secret, care prezinta activitatile celor 19 atacatori sinucigasi ce au comis atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA.

Detaliile prezentate in document se refera la actiunile pe care atacatorii le-au planuit in ultimele 18 luni dinaintea tragicelor evenimente de la World Trade Center si Pentagon.

Liberation: Unul dintre teroristi a apelat un numar din Romania. Surse RFI Romania: Informatia este gresita

Raportul numit “Twinbom-Pentbom” are 198 de pagini si contine detalii despre numele false folosite de teroristi, despre actele lor de indentitate, numele de telefon pe care le-au apelat, operatiunile lor bancare si depre intalnirile pe care le-au avut cu diversi complici.

Un adevarat mister este in jurul persoanei care a coordonat atacurile, Mohammed Atta. Liberation scrie ca in lista de telefoane pe care acesta a folosit-o apare si un numar inregistrat in Romania. Raportul autoritatilor americane nu precizeaza insa rezultatul cercetarilor realizate in acest caz.

Alaturi de acesta mai pare si un numar international, de mobil, pe care piratul aerului le-a apelat, fara sa se cunoasca inca in ce scop.

RFI Romania informeaza, insa, ca presupusul telefon dat in Romania de creierul atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001 Mohammad Atta nu are nici o legatura cu tara noastra. Potrivit surselor citate de acest post, telefonul notat de Liberation nu este reprodus corect.

Talpes stia de telefonul dat de terorist in Romania

Seful SRI din perioada 2001 – 2005, Radu Timofte, a declarat pentru HotNews.ro ca nu poate nici confirma, dar nici infirma informatia, pentru ca „este posibil ca in acest moment sa se desfasoare cercetari pe aceasta tema”.

Fostul sef al SIE si consilier prezidential Ioan Talpes a confirmat pentru HotNews.ro existenta acelui apel telefonic catre Romania: „imi amintesc ca a existat o astfel de interceptare din parte sericiilor romane de informatii.

In acea perioada eram consilier prezidential pe probleme de securitate si am fost informat ca s-a detectat o convorbire telefonica in Romania facuta de o anumita persoana care era suspecta de acte de terorism.

„Dupa ce am fost informati s-au facut cercetarile de rigoare de catre servicile de informatii romane. Conform protocolului, informatia a fost transmisa rapid celor care erau interesati de aceasta, si anume servicilor americane. In ceea ce priveste persoana care a primit acel telefon nu va pot spune nimic, SRI trebuie sa stie”, a incheiat Talpes.

Reprezentantii SRI au declarat pentru HotNews.ro ca intre telefonul dat in Romania si atentatele de la 11 septembrie din SUA nu s-a stabilit o legatura.

Sorin Sava, seful Biroului de Presa al SRI, a declarat ca intre cele doua evenimente „nu exista nici o legatura operativa”.

Teroristi lasati sa lucreze

Potrivit Liberation, nimeni nu a ridicat vreun obstacol teroristilor in actiunile lor, astfel incat ei au putut face, de exemplu, viramente bancare intre mai multe institutii din Golful Persic pana in Africa.

Documentul fusese remis FBI de catre Centrul american de lupta antidrog, la doua luni dupa atentatele de la 11 septembrie, in care 3000 de oameni au fost ucisi.

Robin Gazawi, reprezentantul FBI pe langa ambasada SUA la Paris, interogat de Liberation afirma ca “cercetarile asupra tuturor membrilor al-Qaida si complicilor lor care au planificat atentatele de la 11 septembrie 2001, continua”.

Dar rezultatele intarzie sa apara, concluzioneaza cotidianul francez. Raportul vine in ziua comemorarii a sase ani de la evenimentele din SUA care au socat o lume intreaga.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro