Sari direct la conținut

Isarescu: Tinta de inflatie poate fi afectata de scaderea leului

HotNews.ro

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat ca este posibil ca inflatia din august sa nu reprezinte nivelul maxim al acestui an, majorarea preturilor la alimente si deprecierea leului reprezentand riscuri la tinta de inflatie a bancii centrale, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

„Exista doua riscuri majore la adresa obiectivului nostru legat de nivelul preturilor la bunurile de larg consum si ambele s-au manifestat in luna august, cu consecinte negative”, a declarat Isarescu pentru Reuters, interviul fiind luat cu ocazia unei conferinte din Debrecen, in Ungaria.

Isarescu a precizat ca unul dintre factori il reprezinta „efectele intarziate ale secetei asupra preturilor la alimente, mai ales in cazul painii, al doilea fiind perceptia deprecierii leului in ciuda faptului ca rata de schimb se apropie de fapt de nivelul atins la inceputul anului”.

Isarescu a precizat, insa, ca spera ca inflatia anuala de la sfarsitul lui 2007 sa se incadreze in intervalul de 3-5% vizat de BNR.

Preturile de consum au crescut in luna august cu 4,96% fata de perioada similara a anului trecut, nivel ce a depasit asteptarile pietei, scrie NewsIn.

Leul a coborat joi seara pe piata bancilor la nivelul minim al acestui an, de 3,43 lei/euro, ca urmare a ingrijorarilor legate de eventuale alegeri anticipate, care ar duce la cresterea cheltuielilor publice si ar adanci astfel deficitul de cont curent al Romaniei, fapt care ar face tara vulnerabila la criza mondiala a creditelor.

Ulterior, leul a recuperat o parte din teren, insa a ramas la cotatii apropiate, de peste 3,40 lei/euro, in prima parte a zilei de vineri.

Intrebat daca BNR a intervenit pe piata pentru a sustine leul, Isarescu a spus ca prefera sa nu dea detalii despre operatiunile din piata valutara.

Guvernatorul BNR a precizat, insa, ca „nu am spus niciodata ca leul are un curs de schimb determinat in exclusivitate de piata, subliniind ca ne rezervam dreptul de a interveni pe piata valutara”.

Isarescut a declarat ca leul se afla momentan la nivelul atins la inceputul anului. Consiliul de administratie al bancii centrale a Romaniei se va intruni pe 26 septembrie pentru a discuta problemele de politica monetara. Analistii chestionati de Reuters la inceputul lunii septembrie au mizat pe mentinerea dobanzii cheie la nivelul de 7%.

In ceea ce priveste inflatia, Isarescu a afirmat ca spera ca „5% sa reprezinte nivelul maxim, insa, avand in vedere nivelul scazut al inflatiei inregistrate in luna septembrie a anului trecut si luand in calcul efectul de baza, este posibil ca inflatia din august sa nu reprezinte nivelul maxim”.

Isarescu a spus ca principala sa grija este legata de majorarile salariale, mai ales in sectorul privat. Salariile sunt mentinute la niveluri ridicate de catre emigrare, Romania fiind astfel confruntata cu o penurie de mana de lucru.

Guvernatorul BNR a precizat ca banca centrala detine un numar destul de limitat de instrumente cu ajutorul carora sa contracareze impactul inflationist, iar folosirea in exces a dobanzii de politica monetara poate intari leul, erodand insa competitivitatea.

„Avem tinte de inflatie, insa trebuie sa analizam sustenabilitatea intregului proces… daca politicile monetare afecteaza deficitul de cont curent si competitivitatea, trebuie sa judecam cu mare atentie daca aceste decizii sunt corecte”, a declarat Isarescu.

„Momentan, consider ca principalul element al mentinerii balantei macroeconomice a Romaniei este politica fiscala”, a adaugat acesta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro