Inca un tur la votul uninominal (de Doc)
In urma cu o luna notam pe blog urmatorii pasi pe loc pentru votul uninominal “stabilirea de principii”, considerand ca traseul proiectului de reforma a sistemul de vot va fi dus din nou pe o veche cale circulara, inainte de a fi blocat. Dupa care, vreme de doua saptamani, am fost desprins de blog, de politica interna si de epopeea proiectului de lege electorala.
Am avut satisfactia sa vad ca, pana la un punct am avut dreptate. Din nou dl Ponta a fost mandatat sa poarte negocieri in numele PSD, din nou s-a ajuns la un acord pe proiectul propus de APD, din nou membrii PSD din comisia electorala au spus ca pe ei nu-i intereseaza ce-a negociat Ponta, si ca proiectul APD este o “gogoasa”.
Variatia a fost oferita de dl Anghel Stanciu, care intre timp s-a convertit de la a sustine “votul uninominal pe liste” (adica deschiderea listelor de partid) la “vot uninominal pe bune”, cum il denumeste Mircea Geoana, care are avantajul (pentru PSD) de a fi si mai blocant decat celalalt si de a salva, din putul ipocriziei, fata partidului, cum ca ar fi singurul care
sustine un sistem uninominal. Ca acesta e singurul sistem uninominal, asta e adevarat. Ca PSD il sustine e insa fals.
La acest moment a intervenit factorul perturbator si timorator Traian Basescu, presedintele anuntand ca daca pana in 25 octombrie nu se adopta un sistem de vot uninominal, atunci el va declansa un referendum pe aceasta tema odata cu alegerile europene.
Trebuie reamintit aici ca seful statului si-a exprimat explicit sprijinul pentru sistemul uninominal cu doua tururi “sustinut” de PSD. Coincidenta, sau nu, in aceeasi zi comisia electorala adopta rapid si hotarat proiectul APD, respingand in bloc toate propunerile alternative. Proiectul a fost trimis la Senat, prima camera sesizata.
Toate bune si frumoase? Se pare ca nu. Cu cateva zile inainte, un membru PSD, dl Serban Nicolae descoperise ca sistemul APD ar fi neconstitutional.
De ce? Citez opinia dlui senator, “Legea fundamentala nu prevede acordarea mandatelor de parlamentar prin doua modalitati diferite.” Sa spunem pentru inceput ca si sistemul propus la un moment dat de reprezentantii PSD in comisie (”sistemul german”) avea aceeasi problema. Apoi, chiar are o problema constitutia noastra cu sistemele mixte? Raspunsul e nu.
Opinia dlui Nicolae reprezinta o prostie; faptul ca legea fundamentala nu prevede doua modalitati de acordare a mandatelor nu inseamna ca le interzice. Din contra, dincolo de caracterul universal, egal, direct, secret si liber al votului particularitatile sistemului sunt la libera alegere a legiuitorului.
Cred ca cititorii acestui blog sunt de acord ca autorul acestor randuri are o serioasa obsesie experienta legata de acest subiect, de votul uninominal si de istoria de patru ani a falsei reforme electorale. S-ar fi putut crede ca dl Nicolae s-a bagat in seama cu o observatie fara noima si fara ecou in partidul sau.
Mai ales ca, asa cum spuneam, la doua zile dupa observatiile sale, colegii sai din comisie votau proiectul “neconstitutional”. Insa, ulterior, dupa trimiterea proiectului la Senat, am citit intr-un titlu o declaratie a presedintelui PSD, si am stiut ca avem din nou probleme. Dl Geoana spusese ca “trebuie sa ajungem la un acord politic cu celelalte partide”.
Suna optimist, nu? Nu. Ce zice de fapt dl Geoana este ca partidul sau NU se afla in acord cu celelalte partide, cu alte cuvinte ca a descoperit un nou nod in papura proiectului, o noua sursa de blocaj. Ati ghicit care, probabil: redistributia mandatelor n-ar fi constitutionala. MoRomeTe l-a auzit, saptamana trecuta, pe dl Diaconescu declarand acelasi lucru.
Ma intreb de unde atata grija a priori, i-as zice paranoida daca n-ar fi decat ipocrita, pentru constitutionalitatea unei legi. Sa-mi amintesc aici de modificarile repetate ale legii referendumului, unele dintre ele de o neconstitutionalitate flagranta?
Oricum, proiectul APD si-a continuat in acest timp traseul parlamentar; dovada a dedicatiei pentru aceasta reforma el a fost bombardat cu vreo 145 de amendamente doar de la PRM. In schimb PD si PNL n-au depus nimic sustinand proiectul iesit din Comisie. Apoi a venit randul celor de la PSD, care au adaugat inca 25 de amendamente.
Surprize, surprize, unul dintre acestea vrea ca redistribuirea mandatelor la Camera sa se faca de pe liste, prin “sistem german”. Nu e neconstitutional? Se pare ca nu, dar e cu siguranta diferit. Deci, presupunand ca va trece de Comisie, e un impas. Deci trebuie acord politic, principii, negocieri si solutii de compromis.
De fapt, PSD nu sustine votul uninominal nici cu un tur si nici cu doua tururi, ci cu multe tururi, cu o infinitate de tururi. Se tot invart pe ele pana cand, spera ei probabil, vor plictisi pe toata lumea de subiectul asta. Intre timp, noi continuam sa votam, cuminti, pe liste.
Comisia electorala a trimis versiunea ei catre Senat, insa conform regulamentelor, tot ea decide si asupra amendamentelor depuse de senatori; putem considera ca “proiectul comisiei” e cel care va rezulta de pe urma votului asupra acestora. Sondajul cu privire la soarta acestui proiect ramane deschis.