Sari direct la conținut

Presa despre cercetarea lui Pacuraru si a altor ministri

HotNews.ro

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru a intrat in vizorul DNA pentru o presupusa infractiune de luare de mita, scrie EvZ. Pacuraru a negat toate acuzatiile, noteaza Cotidianul.

Potrivit ziarului Romania Libera, Tudor Chiuariu a anuntat ca vor fi pusi sub acuzatie inca trei ministri liberali.

Chiuariu sustine ca doi membri ai comisiei care se ocupa de cerecetarea ministrilor se afla in incompatibilitate, afirma Adevarul.

Avizul pentru inceperea urmarii penale trebuie pronuntat de Traian Basescu care poate dispune anchetarea a sapte fosti sau actuali ministri, precizeaza Gandul.

Pacuraru, acuzat de luare de mita

Ministrul muncii, Paul Pacuraru, este cel de-al patrulea membru al guvernelor Tariceanu care a intrat in vizorul procurorilor pentru infractiuni pe care le-ar fi comis in exercitiul functiei.

Concret, DNA a trimis, ieri, presedintelui o sesizare prin care ii solicita sa ceara urmarirea penala a lui Pacuraru, intr-un dosar deschis anul acesta, in care „exista indicii ca ministrul ar fi luat mita”.

Oficialii DNA au refuzat sa faca publice orice informatii legate de aceasta cauza, explicand ca nici macar demnitarul nu a fost informat inca in legatura cu faptele care i se imputa. Surse apropiate anchetatorilor ne-au declarat insa ca Pacuraru ar putea fi cercetat in dosarul in care presedintele Organizatiei Judetene a PNL Gorj, Dan Ilie Morega, este acuzat de obtinere de foloase necuvenite.

Motivul: in perioada 2005-2007, acesta s-ar fi folosit de functia pe care o ocupa in partid pentru a-i constrange pe colegii sai liberali aflati in functii de conducere in institutiile publice si companiile de stat din judetul Gorj „sa doneze” diverse sume de bani in vistieria PNL.

DNA a inceput cercetarile in acest caz dupa ce postul Realitatea TV a difuzat o inregistrare audio de la o sedinta a PNL Gorj, in care Morega putea fi auzit cum isi soma colegii sa aduca banii pe care-i ceruse.

Ministrul Pacuraru a declarat ieri ca va demisiona in cazul in care se va demonstra ca a luat mita, dar ca, cel mai sigur, cei care „au fabricat” acest dosar vor da socoteala, si nu el.

EvZ

Paul Pacuraru se disculpa

„Eu in viata mea nu am fost cercetat, nu am intrat in viata mea intr-un tribunal, in viata mea nu am avut vreo sesizare si in viata mea nu voi avea astfel de probleme si cred ca este o raspundere pe care trebuie sa si-o asume cei care inventeaza, care fabrica astfel de dosare“, a spus Pacuraru ieri intr-o conferinta de presa organizata imediat dupa anuntul DNA.

„M-am gindit si eu ca se va face o asociere cu Morega…“, a declarat Pacuraru ieri pentru Cotidianul, dupa care a adaugat ca, daca se va dovedi ca a primit sau ca a dat vreun telefon lui Morega, isi va da demisia.

Cotidianul

Inca trei ministrii

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat, luni seara, ca urmatorii ministri pentru care DNA va cere Comisiei speciale de la Cotroceni avizul pentru inceperea urmaririi penale sunt ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, si ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

‘Dupa ce am cerut revocarea lui Doru Tulus (procurorul sef al sectiei a II-a a DNA – n.r.), el a inceput actiunea ‘facem dosare la liberali’, adica ministri, fosti prefecti liberali, sefi

de servicii deconcentrate. Cu mine nu aveau nimic in plan. Au inventat dosarul meu pentru ca a iesit prost raportul CSM. Urmatoarele nume pe lista vor fi Eugen Nicolaescu, Mihai Voicu, Varujan Vosganian’, a precizat, pentru ROMPRES, Tudor Chiuariu.

Romania Libera

Chiuariu: Doi membri ai Comisiei Speciale, in incompatibilitate

Tot ieri insa, ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, a sesizat Administratia Prezidentiala cu privire la existenta starii de incompatibilitate a doi dintre membrii Comisiei Speciale – Marius Iosif si Laura Stefan -, solicitand ca acestia „sa se abtina de la efectuarea oricaror acte„ cu privire la sesizarea care il priveste.

Chiuariu arata ca judecatorul Marius Iosif – numit prin ordin al ministrului seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor – a fost delegat la propunerea sa sa faca parte din Comisia Speciala din partea Ministerului Justitiei.

De altfel, CSM trebuie sa decida daca in aceasta situatie exista un conflict de interese. „Consideram ca pana la hotararea Consiliului Superior al Magistraturii privind existenta sau inexistenta unui conflict de interese care ar da nastere unui caz de incompatibilitate, domnul Marius Iosif ar trebui sa se abtina de la orice activitate in cadrul comisiei”, a precizat Tudor Chiuariu.

In privinta Laurei Stefan, ministrul a transmis Administratiei Prezidentiale ca aceasta a fost numita membru al comisiei printr-un decret al sefului statului din 2006, iar situatia de incompatibiliate este determinata de atitudinea acesteia in legatura cu revocarea procurorului Doru Florin Tulus.

Reamintim ca imediat dupa cererea lui Chiuariu de revocare din functie a lui Tulus, Laura Stefan a demisionat din Ministerul Justitiei, exprimandu-si public dezacordul fata de decizia ministrului.

„Aceasta atitudine a doamnei Laura Stefan nu lasa niciun fel de dubiu asupra pozitionarii dumneaei fata de mine si de deciziile luate de mine in calitate de ministru al justitiei, dupa cum nu lasa niciun fel de dubiu asupra legaturii de prietenie cu actuala conducere a DNA”, a aratat Chiuariu.

Adevarul

Sapte ministrii la mana lui Basescu

Nu mai putin de sapte fosti si actuali demnitari fac obiectul cercetarii la Comisia speciala de la Palatul Cotroceni. Este o premiera in activitatea comisiei, care, pana in mandatul lui Traian Basescu, a fost destul de rar convocata si doar pentru cate un ministru.

Acum, comisia are, simultan, in lucru dosarele fostului premier Adrian Nastase, fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea, fostului ministru al Apararii Victor Babiuc, fostului ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy, fostului ministru al Economiei Codrut Seres, ministrului Justitiei Tudor Chiuariu si ministrului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse Paul Pacuraru.

In mod normal, comisia condusa de consilierul prezidential pe probleme juridice, Stefan Deaconu, ar trebui sa ii cheme la audieri pe fiecare din cei sapte si sa realizeze cate un raport in fiecare dintre cazuri. Acest raport ii va fi inaintat presedintelui Traian Basescu, seful statului avand dreptul de a decide daca incuviinteaza inceperea urmaririi penale sau cere clasarea cazului.

Situatia este mai delicata pentru cei doi ministri in functie, pentru care presedintele poate cere suspendarea din ministeriat, daca incepe urmarirea penala.

Gandul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro