Sari direct la conținut

Informatiile online pentru IMM-uri valoreaza 6,2 milioane de euro :)

HotNews.ro

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, impreuna cu Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii au lansat marti un portal dedicat IMM-urilor, prin care acestea vor putea avea acces informatii specializate.

Portalul, care poate fi accesat pe pe pagina de internet www.business-entrepreneur.ro, este un instrument guvernamental de mijlocire a relatiei institutii – mediu de afaceri si de sprijinire a sectorului intreprinderilor mici si mijlocii din Romania.

Potrivit lui Ovidiu Silaghi, ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, noul portal este bun si util pentru IMM-uri deoarece acestea pot avea acces la informatii, pot intra in contact cu institutiile statului, pot face afaceri si, de asemenea, le faciliteaza accesul la consultanta.

„Portalul nu trebuie sa fie un alt site. Daca se va intampla acest lucru inseamna ca am pierdut timp si fonduri pretioase. Prin acest proiect trebuie sa se dezvolte afacerile si concurenta”, este de parere reprezentantul Delegatiei Comisiei Europene in Romania, John Barker.

Noul portal are doua componente: e-guvernare si e-business. Componenta e-guvernare intermediaza participarea IMM-urilor la actul de guvernare, prin acces rapid la informatiile furnizate de institutiile publice de resort, pe domenii de interes (acte normative la nivel national si european, oportunitati de finantare), precum si schimbul de cunostinte si de expertiza intre institutii si IMM-uri.

Componenta de e-business are rolul de a furniza utilizatorilor acces rapid la servicii de consultanta in afaceri, accesul la cataloage de produse, precum si posibilitatea efectuarii de tranzactii comerciale online.

Portalul va furniza un instrument de evaluare prin analiza comparativa a performantei IMM-urilor din Romania, in raport cu performantele IMM-urilor din sectoare similare de activitate din Europa.

In timp se asteapta ca portalul sa devina principala sursa de informatii a unei intreprinderi mici si mijlocii.

Potrivit lui Plamen Petkov, expert e-business si e-governance, portalul trebuie sa creeze un singur punct de contact pentru IMM-urile din Romania. Aceasta inseamna ca trebuie pusi la un singur loc toti actorii: IMM-uri, guvernanti, investitori.

Portalul a fost realizat prin intermediul a doua proiecte finantate in cadrul Programului National Phare 2004, Componenta de Coeziune Economica si Sociala. „Valoarea totala a proiectului este de 6,2 milioane de euro”, a declarat Leszek Jakubowski, team leader-ul acestui proiect.

In urma comentariilor transmise de cititorii HotNews.ro, Ministerul Dezvoltarii a transmis precizari suplimentare. Potrivit reprezentantilor institutiei, portalul a fost dezvoltat in cadrul unui program cu 4 componente, care a costat 6 milioane de euro, iar portalul business-entrepreneur.ro reprezinta o singura componenta (vezi documentul atasat). Acestia au mentionat ca nu pot preciza exact cat a costat portalul.

Detalii despre proprietarul domeniului

Potrivit datelor de pe site-ul Romanian Top Level Domain, domeniul business-entrepreneur.ro apartine firmei Consortium Consulting, si nu unei institutii, iar in dreptul persoanei de contact figureaza numele lui Anastasio Massimo.

Conform profilului de pe site-ul www.linkedin.com, din luna ianuarie si pana in prezent, Anastasio Massimo a fost expert international in e-business si e-governance la Ministerul Integrarii Europene. In aceasta functie a oferit asistenta tehnica pentru dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii si a dezvoltat si implementat portalul pentru IMM-uri.

Pana a fi angajat ca expert international in e-business si e-governance la MIE, singura sa activitate de consultant a fost in cadrul Ministerului Finantelor Publice, in perioada februarie-decembrie 2006. In aceasta perioada a oferit consultanta pentru dezvoltarea si implementarea solutiilor integrate pentru sistemul IT, parte a strategiei IT a Ministerului Finantelor.

Dupa investigatiilor cititorilor HotNews.ro, Anastasio Massimo si-a sters profilul de pe site-ul www.linkedin.com ( http://www.linkedin.com/in/massimoanastasio ), dar mai poate fi gasit in memoria cache a Google.

Anastasio Massimo: Datorita pozitiei pe care o ocup am fost nevoit sa inregistrez domeniul prin intermediul contului meu de e-mail

„Nu pot decat sa confirm ca sunt membru intr-o echipa de peste 50 de persoane care au lucrat la acest portal, iar datorita pozitiei tehnice pe care o ocup, am fost nevoit sa inregistrez, temporar, domeniul prin intermediul contului meu de e-mail”, a precizat Anastasio Massimo intr-un e-mail trimis pe adresa redactiei HotNews.ro.

„In ceea ce priveste rolul meu, supervizez partea de web design si am facut, alaturi de 12 experti internationali si romani, analiza tehnica si functionala a portalului. Bineinteles, acesta nu este complet si trebuie rafinat, avand in vedere ca este un mediu foarte complex, ce cuprinde multe componente”, a aratat expertul international.

Potrivit acestuia, implementarea acestui proiect a fost facuta de experti si companii din Romania si din strainatate, exceptie facand siteul de benchmarking care a fost furnizat de o companie italiana.

„Suma de 6 milioane de euro nu include doar portalul, ci si proiecte de consultanta si microcredite pentru IMM-urile romanesti (n.r. consultanta pentru accesarea de microcredite), plus asistenta tehnica (hardware si software), parte a unei licitatii separate, castigata de o companie romaneasca”, a aratat Anastasio Massimo.

Anastasio Massimo a mai spus ca profilul sau de pe site-ul www.linkedin.com este din nou online. „Profilul meu este din nou online pe linked-in, dupa reactia initiala ce a fost luata datorita emotiei; intr-un fel acolo este toata viata mea profesionala”.

Consultantul nu a precizat insa care a fost retributia sa pentru participarea la acest proiect.

Noi clarificari de la Ministerul Dezvoltarii

In urma controversei iscate in jurul acestui subiect, MDLPL a transmis un nou comunicat de presa (document atasat). Acesta explica din nou care sunt componentele proiectului in valoare de 6 milioane de euro, fara a preciza, insa, costul exact al portalului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro