Traian Basescu: Strategia energetica mai trebuie completata pentru a fi adoptata de CSAT
In discursul sau de dupa sedinta CSAT Traian Basescu a mentionat ca strategie energetica ar trebui sa prevada si stimularea productiei autohtone de biocarburanti. El a amintit ca exista companii straine care au achizitionat suprafete mari de teren in Baragan pentru productia de biomasa, dar ca, in prezent, este destinata tarilor din care provin aceste companii.
Seful statului a precizat ca este de accord cu subventiile acordate acestor companii, dar ca ar prefera ca si firme romanesti sa beneficieze de astfel de fonduri. „Romania nu are inca o politica prin care sa stimuleze dezvoltarea acestui sector in agricultura, cu atat mai mult cu cat subventia este directa si, in loc sa beneficieze de ea companii romanesti, beneficiaza companii straine.
Acest lucru nu este rau, eu nu descurajez participarea companiilor straine, dar m-as bucura mult daca si Guvernul ar genera o politica de stimulare a agricultorilor romani sa beneficieze de subventiile alocate pe hectar, sa dezvolte plantatii de biomasa”, a spus Basescu.
Basescu a mai aratat ca a „rugat” Guvernul sa reanalizeze oportunitatea crearii unei concentrari de societati producatoare de energie, atragand atentia ca este posibil ca o concentrare a unitatilor de producere a energiei sa genereze o diminuare a competitiei si a interesului pentru retehnologizare.
„Nu sunt adeptul crearii unei astfel de concentrari de companii producatoare de energie. Acest lucru se produce prea tarziu. Dupa ce ai privatizat Petrom, dupa ce s-au privatizat distributii, sa te intorci e prea tarziu. Trebuie reanalizata aceasta optiune”, a spus seful statului.
Privatizare, dar cu perspectiva
El a precizat ca premierul si ministrul Economiei si Finantelor l-au informat ca s-a lansat un studiu in vederea clarificarii acestui subiect „ceea ce lasa poarta deschisa si pentru alte solutii decat cea a reconcentrarii”.
„E bine ca statul sa-si pastreze pachetele majoritare la companii precum Transelectrica, Romgaz, Transgaz, Compet si Oil Terminal, despre care as spune ca sunt strategice”, a mai spus Basescu. „Reamintesc, e bine ca statul sa pastreze pachetele majoritare”.
In opinia sa, strategia energetica trebuie sa includa si o viziune clara asupra continuarii privatizarii in domeniu. El a amintit ca Transelectrica a scos 10% din capital pe bursa, asigurandu-si astfel modernizarea. „Scoaterea pe bursa a facut sa creasca enorm valoarea companiei, valoarea actiunilor dublandu-se intr-un timp foarte scurt de la listarea pe bursa.
Am sugerat ca strategia de privatizare sa continue si cu producatori, precum Rovinari, Turceni, Mintia si multe altele. care pot fi scoase pe bursa in procent de 5-10 la suta si asigurata astfel resursa financiara pentru procesele de modernizare”, a aratat Basescu.
Basescu a mai spus ca a semnalat si neconcordantele existente intre strategia propusa de guvern si foaia de parcurs asumata de Romania in procesul de aderare la UE.
El a amintit, de asemenea, ca UE a lansat un document strategic despre domeniile energetic si cel al transporturilor. „In acest document al UE este utilizat un vocabular standard. Am rugat Guvernul sa adapteze termenii din strategie la termenii standard din UE, pentru a putea fi usor citita si inteleasa de orice european. Guvernul a fost receptiv la punctele de vedere exprimate”, a spus Basescu.