Sari direct la conținut

Presa despre referendumul care amana alegerile

HotNews.ro

Deputatii PSD intentioneaza sa nu-i permita lui Traian Basescu sa organizeze referendumul pentru votul uninominal in acelasi timp cu euroalegerile, scrie Cotidianul.

Potrivit initiatorului, Eugen Nicolicea, o astfel de masura ar fi de fapt in favoarea presedintelui, noteaza Romania Libera.

Traian Basescu va declansa referendumul pentru votul uninominal pe 25 octombrie daca acesta nu va fi legiferat cu 30 de zile inainte de acesta data, afirma Gandul.

Sansele ca legea votului uninominal sa fie abrobata de catre parlament, in termenul dat de Basescu, sunt infime, considera EvZ.

Referendum versus alegeri

O propunere legislativa de modificare a Legii referendumului, din martie 2006 declarata neconstitutionala de catre Curte, a reintrat in proceduri si a fost remodelata de PSD la Comisia juridica. Cu o larga majoritate, doar cei trei deputati PD din comisie au fost contra, s-a adoptat un amendament care interzice desfasurarea unui referendum in aceeasi zi cu orice alt tip de alegeri.

Daca se ajunge intr-o astfel de situatie, prioritate va avea referendumul. Alegerile vor fi aminate cu o saptamina.

PD contesta amendamentul si a anuntat ca-l va ataca la Curtea Constitutionala. „Nu se putea formula un amendament pe o decizie a Curtii Constitutionale, deoarece noi, in Comisie, nu eram sesizati cu un proiect de lege la care sa se poata aduce un astfel de amendament“, a declarat PD-istul Daniel Buda.

Acesta este contrat de Eugen Nicolicea (PSD), care a mentionat ca „in cazurile de neconstitutionalitate, inainte de promulgarea legilor, Parlamentul este obligat sa reexamineze dispozitiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curtii Constitutionale“.

Cotidianul

Dilema: carnati cu fasole sau fasole cu carnati

„Presedintele, prin textul pe care l-am adoptat, poate sa faca referendum cand doreste, dar fara a fi absolut deloc influentat de alegerile parlamentare, locale sau prezidentiale”, a explicat pe ton binevoitor Nicolicea. „Referendumul presedintelui are prioritate. Banuiesc ca va avea intelepciunea de a nu pune referendumul intr-o zi care este ocupata deja.

Daca-l pune, cu tot respectul pentru Constitutie, pentru presedinte, facem referendum cum vrea domnul presedinte, insa va trebui sa amanam alegerile cu o saptamana”, a mai comentat ironic pesedistul. Ulterior, pe holurile Parlamentului, deputatul PSD a recunoscut: „Nu mai e fasole cu carnati, sunt carnati cu fasole!”.

Viceliderul Comisiei juridice, liberalul Ioan Timis, s-a declarat si el in favoarea modificarii propuse de Nicolicea, sustinand ca nu se doreste amanarea alegerilor europarlamentare, ci doar ca acestea sa nu fie „tulburate” de un referendum.

Romania Libera

Referendum pe 25 octombrie

Amendamentul adoptat de Comisia juridica arata ca acestor partide le este frica de momentul cand vor fi nevoite sa dea socoteala in fata electoratului, prin vot uninominal”, a declarat Boc, citat de Mediafax. De asemenea, el a mai spus ca “studiaza” varianta contestarii acestei modificari a Legii referendumului, daca plenul Camerei Deputatilor va mentine prin vot amendamentul.

Presedintele Traian Basescu a avertizat Parlamentul ca, daca Legea privind votul uninominal nu va fi adoptata pana la 25 octombrie, va convoca referendum pe aceasta tema in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European, programate in 25 noiembrie.

Gandul

Votul uninominal s-a blocat in harta Romaniei

Dezbaterile pentru votul uninominal s-au blocat din nou. Parlamentarii din Comisia de cod electoral s-au impotmolit la chestiunea delimitarii colegiilor uninominale – daca acestea sa fie facute prin anexa la legea uninominalului, ca o alta lege separata sau prin hotarare de guvern. PSD, UDMR si PRM au preferat prima varianta.

Presedintele Comisiei, liberalul Mihai Voicu, a spus ca acest lucru ar bloca practic legea, din cauza discutiilor lungi si complicate ce ar urma pe aceasta tema. El a propus ca delimitarea sa se faca imediat dupa promulgarea legii, in termen de trei luni, prin hotarare de guvern, la propunerea comisiei. Aceasta idee nu a mai fost agreata de niciun partid. In acest punct, discutiile s-au blocat.

EvZ

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro