China este pusa la zid din cauza tensiunilor din Myanmar
Formatiunile politice de centru-dreapta si cele liberale din Parlamentul European cer Uniunii Europene sa boicoteze Jocurile Olimpice din 2008, ce vor fi organizate in China, pentru a determina Beijingul sa isi exercite influenta asupra generalilor birmani in scopul de a stopa represaliile din Myanmar, noteaza publicatia EUObserver.
Sprijinit de de grupul PPE-DE si grupul liberal ALDE, vicepresedintele Parlamentului European, Edward McMillan-Scott, va solicita oficial presedintiei portugheze a Uniunii Europene si premierului britanic Gordon Brown sa actioneze in acest caz, precizand ca „majoritatea celor din PE stiu ca Beijingul este cheia”.
„China este cea care manevreaza autoritatile de la Myanmar. Olimpiada este singura cale de a obliga Beijingul sa actioneze. Lumea civilizata ar trebui sa analizeze posibilitatea izolarii Chinei prin intermediul Olimpiadei, pentru a transmite astfel mesajul ca asemenea incalcari ale drepturilor omului sunt intolerabile”, a declarat McMillan-Scott.
UE cere tarilor vecine cu Myanmar sa actioneze cu multa responsabilitate
Propunerea lui McMillan-Scott vine in contextul in care un comisar european a lansat, vineri, un apel la responsabilitate tarilor vecine cu Myanmar pentru a se opune violentelor de la Yangon.
Potrivit AFP, Comisarul pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate al UE, Benita Ferrero-Waldner, a declarat ca „sunt necesare contacte cu oficialii de la Yangon, iar tarile vecine sunt in principal chemate sa ajute in realizarea acestor legaturi”.
Ferrero-Waldner a cerut Chinei, Indiei, dar si statelor membre ASEAN (Asociatia Statelor din Asia de Sud-Est ) sa dea dovada de multa responsabilitate in aceasta problema. Ea a afirmat ca Uniunea Europeana se straduieste sa influenteze China in acest sens si ca ”Beijingul a actionat pana in prezent din culise”.
”Vrem insa o solutie eficienta, fara violenta si fara alte victime”, a declarat oficialul UE, care a precizat ca emisarul ONU pentru Myanmar, Ibrahim Gambari, urmeaza sa se deplaseze sambata in Myanmar, cu acordul autoritatilor birmane, dar ca el nu a obtinut deocamdata viza.
Situatia tensionata din Myanmar continua. Noi ciocniri intre militari si protestarari
Noi ciocniri violente s-au produs, vineri, intre protestatari si militarii din doua divizii ale armatei regimului militar din Myanmar. Fortele de ordine i-au atacat pe calugarii budisti cu bastoanele si au tras in aer mai multe focuri de avertisment.
Autoritatile din Myanmar au anuntat ca 11 persoane, printre care se numara si un jurnalist nipon, au fost ucise in timpul protestelor de joi, insa ambasadorul australian de la Yangon, Bob Davis, a declarat ca numarul victimelor este mult mai mare.
„Mai multi martori oculari au declarat, insa, ca au vazut mult mai multe cadavre la locul protestelor de joi, din centrul capitalei”, a precizat acesta, precizand ca situatia din aceasta tara ramane foarte tensionata.
Reprimarea protestelor a starnit un val de revolta internationala, insa junta militara pare sa nu ia in seama apelurile la retinere venite din partea liderilor mondiali.