Sari direct la conținut

Romania si UE au planuri diferite pentru dezvoltarea infrastructurii

EurActiv.ro

Ministrul Transporturilor e ingrijorat ca planurile UE de extindere a Retelei Europene de Transport nu tin cont de Romania la capitolul infrastructura rutiera. Reprezentantii Comisiei spun ca Romania va primi 4,6 miliarde pana in 2013, pentru a implementa proiecte in cadrul a patru axe prioritare, in transporturi.

Zoltan Kazatsay, director adjunct in Directoratul General pentru Energie si Transport, a spus ca schimbarile in politicile de transport ale UE ar trebui sa reflecte schimbarile pe care cele doua extinderi recente ale Uniunii le-au adus. De asemenea, el crede ca ar trebui sa se tina seama de cresterea inceata a economiei europene, in comparatie cu competitia din Asia si SUA.

Dintre cele 30 de proiecte prioritare de infrastructura ale UE, patru includ Romania: autostrada Atena – Sofia – Budapesta, de care ar fi conectate Bucurestiul si Constanta; calea ferata Atena – Sofia – Viena, care ar deservi, de asemenea, vama Curtici si Portul Constanta; rezolvarea problemelor de navigalibilitate ale Dunarii; portul Constanta.

Kazatsay spune ca implementarea acestor proiecte ar imbunatati conexiunile Turciei si Greciei cu centrul continentului. Romania ar urma sa primeasca pentru implementarea acestor proiecte 4,6 miliarde de euro, pana in 2013, din Fondul de Coeziune si din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Cofinantarea din partea Romaniei pentru aceste proiecte va fi de 1,1-1,2 miliarde de euro, cifrele fiind confirmate, in mare, si de premierul Tariceanu.

Kazatsay crede ca realizarea retelelor de transport europene ar putea duce la crearea a pana la un milion de noi slujbe, iar la nivelul Romaniei va conduce la crestere economica, contribuind la stabilirea de legaturi mai bune, la siguranta transporturilor si la calitatea acestora.

El a amintit ca guvernul Romaniei este responsabil cu absorbtia a 30 de miliarde de euro pana in 2013, si a accentuat faptul ca este esentiala transparenta in acest proces de absorbtie: „Procedurile trebuie urmate mereu, cu acuratete si transparenta”.

Integral pe EurActiv.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro