Sari direct la conținut

Gazprom ameninta Ucraina cu sistarea livrarii de gaze

HotNews.ro

Compania Gazprom a anuntat ca va sista furnizarea de gaze naturale catre Ucraina daca autoritatile de la Kiev nu vor achita, pana la sfarsitul acestei luni, o datorie de peste 1.3 miliarde de dolari.

Desi anuntul companiei de stat ruse intervine la doar doua zile dupa ce alegerile parlamentare din Ucraina par sa dea castig de cauza taberei pro-occidentale, reprezentantii Gazprom au afirmat ca decizia lor nu este motivata politic.

Cand inca se mai lucra la numararea voturilor exprimate in alegerile de duminica din Ucriana, cand calculele politice nu ajunsesera la vreo concluzie clara privind derularea ulterioara a evenimentelor si nici configuratia viitorul cabinet, Rusia a dat de inteles ca noul guvern de la Kiev nu este pe placul ei, scrie Gazeta.ru.

Compania Gazprom i-a informat, printr-o scrisoare, pe partenerii ei europeni ca au aparut probleme in privinta livrarilor de gaze naturale catre Ucraina, al carei teritoriu este traversat de principalul coridor de tranzit al gazelor rusesti destinat pietei UE.

Gazprom sustine ca Ucraina nu vrea sa plateasca pentru gazele furnizate. „Partea rusa isi indeplineste obligatiunile din contract, dar datoria partii ucrainene a depasit 1,3 miliarde de dolari”, explica epistola Gazprom. Compania, nota Gazeta.ru, afirma ca este gata de dialog si „spera intr-o rezolvare constructiva a problemei datoriei”.

Surse neoficiale anunta ca societatea ucraineana Naftogaz habar nu are de vreo datorie. In opinia analistilor, Rusia se teme de o noua sustragere ilegala de gaze de catre partenerii ucraineni din conductele de transport si este dispusa sa inchida din timp gazoductul pentru a evita agravarea lucrurilor.

Desi, estimeaza expertii, principalul scop al scrisorii Gazrpomului este acela de a avertiza nu atat Ucraina, cat UE. „Este adevarat, spune analistul Artem Koncin, de la firma Aton, nu este in avantajul Gazprom sa piarda piata ucraineana de desfacere. Concernul are mult gaz si nu are cui sa-l vanda.

Si-a redus chiar productia”, amintea Koncin, anticipand negocieri dificile cu partea ucraineana in privinta pretului si volumelor de import.

Scenariul belarus

Dar, s-a grabit sa sublinieze Koncin, citat de Gazeta.ru, „este prematur sa vorbim de un scenriu belarus. Declaratia Gazprom este o manevra de avertizare si o demonstratie de forta. Trebuie luata in calcul noua politica a companiei ruse, mai agresiva, dar si alegerile din Ucraina”, a explicat expertul.

Punct de vedere sustinut si de directorul adjunct al Centrului pentru tehnologii politice, Aleksei Makarkin, in opinia caruia „prin intermediul Gazprom, Rusia da de inteles Ucrainei si tarilor UE ca este nemultumita de cursul politic ales de ei”. Politologul este de parere ca aluzia Rusiei o vizeaza direct pe Iulia Timosenko, pe care nu vrea sa o vada in functia de premier.

Tatiana Mitrova, directorul Centrului de studiere a pietelor energetice mondiale, sustine insa ca, din toata aceasta afacere „unii si altii se vor grabi sa readuca in discutie problema securitatii energetice in regiune”. La fel considera si Leonid Grigoriev, presedintele Institutului pentru energie si finante.

„In ultimii doi ani, economia Ucrainei a evoluat frumos, iar platile pentru gaze au fost considerabil mai mici decat la vecini, precum Romania, dar mai ales tarile Baltice”.

In acelasi timp, Grigoriev estimeaza ca Gazprom a procedat corect, asteptand sa treaca alegerile pentru parlamentul de la Kiev. “Daca s-ar fi intamplat mai devreme, holdingul rus si Rusia ar fi fost acuzate de amestec in situatia interna din Ucraina”, a afirmat Grigoriev.

Ucrainenii, nu Ucraina, trebuie sa plateasca

Ucraina nu datoreaza nici un ban Gazpromului, a declarat prim vicepremierul ucrainean si ministru de finante, Nikolai Azarov. „Vreau sa fiu foarte bine inteles, statul Ucraina nu are nici un fel de datorii fata de Gazprom”, a subliniat oficialul la o conferinta de presa.

Purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, a explicat, la randul lui ca nu bugetul Ucrainei are de dat bani companiei ruse, ci consumatorii ucraineni. „Daca partea ucraineana vorbeste despre o indatorire bugetara, asa ceva nu exista. Consumatorii ucraineni sunt cei care au de achitat restante – este un fapt obiectiv”, a precizat Kuprianov.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro