Norvegia va avea prima centrala energetica pe baza de apa de mare
Norvegia va construi in premiera mondiala o centrala electrica pe baza de apa de mare, cu scopul a obtine o noua forma de energie regenerabila, a anuntat miercuri grupul energetic norvegian Statkraft, citat de AFP.
Centrala „osmotica” utilizeaza diferenta de presiune dintre apa sarata si apa dulce pentru a crea energie. Potrivit proiectului, daca cele doua mase de apa, una sarata si cealalta dulce, sunt separate de o membrana semipermeabila, cea de-a doua migreaza spre prima, generand o supracrestere a presiunii, care poate fi transformata in energie prin intermediul unei turbine.
„Centrala osmotica reprezinta o tehnologie foarte promitatoare. Rezultatul acestui proces este o energie curata si nu provoaca emisii de gaze cu efect de sera. Ar putea deveni competitiva in cativa ani”, a declarat Baard Mikkelsen, directorul general al Statkraft.
Instalatia ar putea produce cu timpul la scara mondiala circa 1.600 de terawati/ora (TWh), respectiv de 13 ori productia hidroelectrica anuala a Norvegiei, care acopera in prezent aproape in totalitate necesarul ei de energie.
Centrala, ce urmeaza sa fie finalizata pana avul viitor, va fi construita la Hurum, in sud-estul Norvegiei. Acest prototip ar putea produce intre 2 si 4 kilowati/ora (KWh).