Analistii vad o intarire a leului in 2008
Deprecierea monedei nationale ar da un suflu nou exportatorilor, presiunile exercitate de dezechilibre s-ar tempera, insa reversul monedei ar induce riscuri obiectivului major al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) – inflatia. In aceasta situatie, BNR s-ar vedea nevoita sa intervina pentru reglarea cursului.
Daca evolutia cursului de schimb imparte analistii in doua tabere, riscurile care planeaza asupra economiei romanesti sunt considerate masive, deficitul de cont curent fiind exacerbat. Analistul BRD, Florian Libocor, se arata cel mai optimist in favoarea aprecierii monedei nationale in 2008.
„Ajustari, daca vor aparea, vor fi cel mai probabil in jos, catre sau usor sub nivelul de 3 lei pentru un euro. Principalele riscuri sunt asociate adoptarii unei strategii agresive de corectie a contului curent, al carei artizan nu poate fi decat banca centrala”, apreciaza Libocor.
Agentiile de evaluare plaseaza Romania in randul tarilor cu vulnerabilitate ridicata, din cauza deficitelor ridicate, pe fondul crizei internationale, ceea ce ar putea induce un soc cursului de schimb din cauza reticentei investitorilor.
Miza Bancii Centrale este tocmai mentinerea unui curs de echilibru, fara presiuni accentuate din partea capitalurilor speculative, acestea fiind estimate de analisti la circa 4-5 miliarde euro in 2007.
Si in 2008, leul este supus presiunilor deficitului de cont curent masiv cu care se confrunta Romania, ponderea in Produsul Intern Brut (PIB) a dezechilibrului balantei de plati fiind estimata de analisti la un maxim de 18%.
“Principalul pericol este deficitul de cont curent care, daca va continua sa se accentueze, va conduce la o corectie brutala a cursului de schimb.
Paritatea pe care o estimam pentru 2008 este de 3,25″, puncteaza Ionut Dumitru, analist Raiffeisen Bank. Mai pesimist, Dragos Cabat, vicepresedinte CFA, estimeaza pentru 2008 un curs de echilibru de patru lei/euro.
Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o paritate de 3,18 lei/ euro pentru anul 2008. Un curs de schimb inferior nivelului actual ar pune exportatorii intr-o situatie nefavorabila, lucru care ar afecta masiv dezechilibrul balantei comerciale.
„Un procent de apreciere a leului, comparativ cu 1 ianuarie, aduce pierderi lunare exportatorilor de aproximativ 25 milioane de euro”, apreciaza Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR).
Un articol de Gabriela Folcut