Milioane de euro, sporuri anticoruptie
De generozitatea ministrului urmau sa beneficieze judecatori, personal auxiliar si angajati ai Administratiei Nationale a Penitenciarelor care au obtinut plata restantelor revendicate prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
Restantele reclamate erau compuse din spor de vechime, spor de anticoruptie (30-40% din salariu) si prime de vacanta, toate neacordate din 2000, cand s-a schimbat legislatia de salarizare din domeniu.
In comunicatul dat publicitatii de catre Ministerul Justitiei, ministrul recunoaste ca, dupa investitura, in aprilie 2007, cand judecatorii s-au plans ca au drepturi salariale restante, s-a angajat sa rezolve problema platii acestora.
Incurajati de promisiunea ministrului Chiuariu, angajatii Ministerului Justitiei au invadat cu mii de procese tribunalele de munca. De zelul celor de la Justitie s-au molipsit si procurorii, si personalul auxiliar din Ministerul Public, care au intentat alte cateva mii de procese.
Asadar, celor 54 de milioane de euro deja achitati li se vor adauga alte sute de milioane de euro. Gaura bugetara va fi si mai mare, pentru ca toate aceste sporuri (minus prima de vacanta),
la care se va adauga sporul de risc/stres, se vor plati in fiecare luna de acum incolo si aproape ca vor dubla fondurile de salarii actuale de la Ministerul Justitiei si Ministerul Public
Potrivit ministerului justitiei, restantele erau compuse din spor de vechime, spor de anticoruptie (30-40% din salariu) si prime de vacanta, toate neacordate din 2000, de la schimbarea legislatiei de salarizare din domeniu, dar solicitate in justitie doar pentru ultimii trei ani.
In comunicatul dat publicitatii de catre Ministerul Justitiei pe 4 octombrie – zi in care se stia ca Guvernul Tariceanu ramane in exercitiu – se mentiona, explicit: „Plata drepturilor salariale restante este un angajament pe care ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, si l-a asumat la preluarea mandatului”.
Practic, ministrul recunoaste ca, dupa investitura, in aprilie 2007, cand judecatorii s-au plans ca au drepturi salariale restante, s-a angajat sa rezolve problema platii acestora. Liberalii nici ca-si puteau dori o situatie mai prielnica pentru castigarea bunavointei marii mase a magistratilor si judecatorilor.
Incurajati de promisiunea ministrului Chiuariu, angajatii Ministerului Justitiei au invadat cu procese instantele de litigii de munca, la nivelul tarii fiind inregistrate mii de procese. De zelul celor de la Justitie s-au molipsit si procurorii, si personalul auxiliar din Ministerul Public, care au intentat alte cateva mii de procese.
Asadar, celor 54 de milioane de euro deja achitate li se vor adauga alte sute de milioane de euro, care vor trebui gasite si platite de catre Cabinetul Tariceanu II.
Gaura bugetara va fi si mai mare, pentru ca toate aceste sporuri (minus prima de vacanta), la care se va adauga sporul de risc/stres, se vor plati in fiecare luna de acum incolo si aproape ca vor dubla fondurile de salarii actuale de la Ministerul Justitiei si Ministerul Public.
Un articol de Virgil Burla, Catalin Antohe