Nu se mai acorda autorizatii de constructie pe spatiile verzi
Daca legea va fi votata si de Camera Deputatilor, asa cum e de asteptat, pe spatiile verzi din zonele urbane nu vor mai fi admise decat lucrari de punere in valoare a parcurilor si echipamentelor de agrement.
Initiativa legislativa defineste spatiile verzi ca fiind parcurile propriu-zise, scuarurile, aliniamentele plantate in lungul bulevardelor si strazilor, dar si terenurile libere neproductive din intravilan.
In aceasta ultima categorie intra mlastinile, stancariile, pantele, terenurile afectate de alunecari si saraturile care pot fi amenajate cu plantatii.
„Spatiile verzi din localitatile urbane au o puternica influenta asupra calitatii mediului si vietii cetatenilor.
Pentru sporirea calitatii vietii cetatenilor trebuie sa se ia masurile necesare pentru a evita deteriorarea spatiilor verzi si punerea acestora in valoare, prin interzicerea emiterii de autorizatii pentru constructii de orice tip”, se arata in raportul Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului.
Legea nr. 24 accepta constructii pe 10% din teren
Conform acestei legi, adoptata in ianuarie 2007, persoanele juridice puteau concesiona terenuri pentru construirea de imobile pe spatiile verzi, cu conditia ca suprafetele cumulate ale acestora sa nu ocupe mai mult de 10% din suprafata spatiului verde respectiv.
Dar, dupa ridicarea unei constructii, dupa ce se faceau modificarile cadastrale, pe spatiul verde ramas, un alt investitor putea sa solicite autorizatie de constructie pe 10% din suprafata si tot asa. Practic, prin autorizatii succesive, in cativa ani, orice spatiu verde ar fi putut disparea sub asaltul buldozerelor.
Un articol de Mihaela Pavnutescu