Sari direct la conținut

Tariceanu il contreaza pe comisarul european pe tema companiei energetice integrate

HotNews.ro

Premierul Tariceanu a anuntat ca ii va cere comisarului european pentru energie, Andris Piebalgs, sa se informeze direct de la Guvern asupra intentiei autoritatilor romane de a infiinta o companie energetica inainte sa se pronunte public, precizand ca nu accepta lectii nici macar de la Bruxelles.

„O sa ii fac si o scrisoare acestui domn comisar si am sa-l rog sa aiba bunavointa, inainte de a se pronunta in public, sa se informeze de la sursa. Guvernul ii sta la dispozitie, daca are anumite preocupari in aceasta privinta. Comentariile mi se par, oricum, lipsite de orice fundament”, a replicat premierul.

Comentariile primului-ministru au fost facute dupa ce comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, criticase marti, intr-o reuniune organizata de grupul petrolier OMV la Viena, intentia autoritatilor romane de a infiinta o companie energetica integrata, afirmand ca nu a fost instiintat de acest proiect, care, spune el, ar putea crea „un monstru”.

“Am fost surprins sa aflu de acest plan al Guvernului roman, pentru ca Romania a fost in favoarea unbundlingului (separarii activitatilor in domeniul energetic)“, a declarat Comisarul European pentru Energie, citat de NewsIn.

El sustine ca nu se poate construi o “companie-campion national” intr-o piata europeana competitiva.

“O astfel de entitate ar fi creata artificial. Companiile trebuie sa aiba o dezvoltare logica, conferita de catre realitatile de pe piata. E mai bine sa nu creati o astfel de companie artificiala”, a adaugat el.

„Nu accept sa mi se dea lectii, va spun foarte clar, indiferent de cine, chiar si de la Bruxelles. In primul rand sa se uite la ei acolo si apoi sa faca analize si sa dea sfaturi”, a afirmat Tariceanu.

Strategia energetica nationala, adoptata luna trecuta de Guvern, prevede infiintarea unei companii energetice nationale, care sa cuprinda producatori de energie si cele 3 societati de distributie ramase in proprietatea statului (Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud).

Noua companie ar putea fi listata la bursa la circa un an dupa infiintare si va avea actionariat majoritar privat dupa alti doi-trei ani de listari succesive, cand pe bursa va ajunge un pachet de maximum 55% din actiuni. Noua entitate ar putea avea o capitalizare de cateva miliarde de euro si o capacitate investitionala uriasa, care i-ar putea permite sa participe la proiecte internationale.

Atat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu, au subliniat ca formarea noii societati se va realiza in acord cu legislatia care prevede separarea activitatilor de productie, transport si distributie a energiei, dar care permite, insa, detinerea tuturor activelor in aceeasi societate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro