Uniunea Europeana are, in sfarsit, un Tratat
Sefii de state si de guverne din UE – reuniti la Lisabona au convenit, joi noapte, asupra formei finale a tratatului de reforma, care va inlocui vechiul tratat constitutional, respins in urma cu doi ani in Franta si Olanda. Imediat dupa incheierea acordului presedintele Traian Basescu, insotit, de ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a explicat care sunt noile prevederi ale tratatului.
“Uniunea Europeana are tratat”, a declarat presedintele Basescu, precizand ca tratatul de reforma incheie sase ani de eforturi ale Uniunii. Documentul va fi semnat in 13 decembrie la Lisabona, urmand sa intre in vigoare in 2009.
Textul de 250 de pagini a fost aprobat in jurul orei 3:00, ora Romaniei, dupa ultimele compromisuri facute de Polonia si Italia, doua tari care au avut obiectii importante fata de prevederile Tratatului.
Roma s-a opus algoritmului care reglementa numarul reprezentantilor din Parlamentul European pentru fiecare stat in parte, Italia fiind nevoita sa aiba mai putini deputati comparativ cu Franta sau Marea Britanie. In urma acordului, Italia va avea 73 de deputati, ca si Marea Britanie, in timp ce Franta va avea 74 de mandate.
Polonia la randul ei dorea un mecanism de vot care sa ofere statelor de dimensiune medie posibilitatea de a bloca politicile UE.
Tratatul trebuie din nou sa fie semnat si ratificat in toate cele 27 de state membre, pentru a intra in vigoare.
Prevederile noului tratat
Tratatul stabileste si competentele Uniunii Europene, impartite in trei categorii – exclusive, partajate si domenii de sustinere. Legat de acest subiect, presedintele a tinut sa precizeze ca in timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare, candidatii ar trebui sa abordeze si temele legate de competentele exclusive ale Uniunii Europene.
La randul sau, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu a spus ca tara noastra va trebui sa stabileasca in ce mod va ratifica tratatul de reforma. Cioroianu a declarat ca acordul de la Lisabona “ este un moment istoric”, si chiar daca au existat neintelegeri in unele privinte, textul final arata “capacitatea de compromis a Uniunii Europene”.
Intrunirea de la Lisabona a reprezentat si cadrul cel mai favorabil discutiilor despre globalizarea economica si cum este afectata UE de acest fenomen, „creat si acceptat de noi”, potrivit declaratiei sefului statului la intoarcerea din delegatie, vineri seara.
„Uniunea Europeana trebuie sa le propuna partenerilor un set de reguli care sa-i puna pe picior de egalitate in domeniile mediu, energie, concurenta, transparenta in operatiunile financiare”.
„U.E. ramane un sustinator al pietei libere la nivel global, dar nu va avea comportamentul unui partener naiv”, a mai declarat presei Traian Basescu.