Legalizarea spagii in caltabosi (de Ioana Lupea)
Ioana Lupea: „Nu e obligatoriu sa te supui legilor lor cand ai puterea sa le schimbi intr-o clipita.”
Daca executivul lui Nastase era renumit pe plan european pentru productia-record de ordonante de urgenta, al lui Tariceanu va fi cunoscut pentru viteza de schimbare a regulilor in timpul jocului atunci cand acestea nu plac sau nu convin PNL.
De ce sa-ti dovedesti tu, liberal, nevinovatia in fata instantei, ca orice alt cetatean, cand guvernul poate desfiinta, pentru tine si intr-o singura sedinta, institutia care aviza inceperea urmaririi penale?
Nici macar ceea ce randuieste destinul nu mai este imuabil. Cand tragerea la sorti a plasat PD pe prima pagina a buletinului de vot pentru euroalegeri, Ministerul de Interne condus de Cristian David l-a modificat in asa fel incat sa apara si PNL pe coperta. Motivul, economia de hartie.
Ca si cum buletinul de vot tiparit potrivit cutumei, cu un partid pe fiecare pagina, ar fi fost ultima si cea mai insemnata risipa de hartie din Romania. Din acelasi ciclu face parte si ideea aceluiasi ministru David de a organiza sectii de votare separate pentru euroalegeri si pentru referendum, impotriva logicii, a bunului-simt si a practicilor internationale.
Ar fi ridicol daca n-ar fi grav. In dubla pozitie de jucator si arbitru, PNL a prins gustul abuzului de putere si a transformat schimbarea regulilor intr-un obicei. A amanat in primavara alegerile europene pentru ca n-ar fi obtinut cate procente si-ar fi dorit.
A omorat comisia prezidentiala care aviza inceperea urmaririi penale impotriva demnitarilor cu scopul de a tergiversa procedurile judiciare in dosarele propriilor ministri; asa cum recunoastea involuntar Ioan Avram Muresan: „astia s-au asteptat ca Basescu sa atace si au dizolvat comisia aia prin care ii cheama pe ministri”.
PNL a initiat sau a contribuit in parlament la schimbarea succesiva a legii referendumului, la interzicerea publicarii sondajelor in campania electorala si, recent, la modificarea Codului de Procedura Penala care protejeaza, in numele drepturilor omului, coruptia si pe corupti.
Liberalii nu pot sa-si breveteze metoda. Legendele politicii spun ca fostul primar al Bacaului Dumitru Sechelariu a mutat statia de autobuz pentru ca o firma neagreata castigase licitatia pentru spatii comerciale in acel loc. Iar presa a consemnat candva redesenarea unei treceri de pietoni in urma unui accident comis de un politist. Dar cabinetul Tariceanu a ridicat exceptia la rang de practica guvernamentala.
Ne putem astepta sa legalizeze spaga in caltabosi, carnati si palinca sau sa interzica utilizarea cuvantului „democrat” in titulatura partidelor pentru ca toate sunt democrate. De fapt, ne putem astepta la orice si aceasta este problema. Acolo unde regulile se schimba des si arbitrar nu mai exista regula.
Iar modificarea partizana a normelor democratice, in domenii precum alegerile, referendumul ori justitia risca sa transforme statul de drept intr-unul esuat.