Rovinietele vor fi controlate, din 2008, printr-un sistem electronic
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNANDR) va utiliza, incepand cu anul viitor, un sistem electronic de inregistrare a autovehiculelor care au roviniete, a anuntat directorul companiei, Mihai Grecu, citat de NewsIn.
Grecu a precizat ca sistemele vor fi amplasate pe drumurile nationale, iar autovehiculele vor fi verificate in mers. Sistemul este similar celui existent in Ungaria, a declarat directorul CNANDR.
De asemenea, vor exista echipe mobile ale CNANDR care vor verifica daca autovehiculele au aplicate roviniete pe parbriz si daca acestea sunt valabile.
Potrivit declaratiilor lui Grecu, rovinieta pentru o zi nu este profitabila, deoarece pretul sau de productie este mai mare decat pretul cu care este comercializata.
Directorul CNANDR a precizat ca, potrivit calendarului adoptat in 2002, pretul rovinietei ar putea creste de anul viitor, iar Ministerul Transporturilor analizeaza in prezent propunerea de marire a tarifului rovinietei de la 1 ianuarie 2008.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Natioanle din Romania a anuntat, in urma cu doua saptamani, ca, in cazul rovinietei cu valabilitate de 12 luni, pentru autoturismele Non-Euro noile tarife se majoreaza cu 16 euro, pana la 40 de euro, pentru cele Euro I cresterea este de 14 euro, pana la 25 de euro, in timp ce pentru masinile Euro II si peste, rovinieta se scumpeste cu aproximativ 11 euro, pana la 28 de euro.
Nivelul rovinietei cu valabilitate de sase luni va creste la 25 de euro, pentru autoturismele Non-Euro, la 20 de euro pentru autoturismele Euro I si la 15 euro pentru autoturismele Euro II. Rovinieta cu valabilitate de 30 de zile va costa 10 euro pentru autoturismele Non-Euro, opt euro pentru Euro I si sase euro pentru autoturismele Euro II si peste.
Rovinieta de o zi, care a fost introdusa din 2005, va costa un euro pentru toate autoturismele, indiferent de clasa din care fac parte.