Sari direct la conținut

„Monopolul privat” din energie tine preturile sus

HotNews.ro

O neobisnuita disputa are loc in Romania de vreo doua zile. Citeva sute de sindicalisti din sectorul energetic protesteaza in fata guvernului, cerind nu drepturi salariale ci indemnind oamenii sa dea in judecata autoritatile pentru ca ca le-ar furniza doar energie scumpa. La rindul lor, oficialii acuza sindicalistii ca au interese ascunse in spate.

“Monopol privat= Pret ridicat”. Pancarta pe care sunt scrise aceste cuvinte e purtata nu cum mult entuziasm de niste barbati care, din cind in cind, striga cu voce tare sau sufla in niste fluiere.

De doua zile, circa 300 de sindicalisti din energie picheteaza sediul Guvernului, al Agentiei Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sau sediul grupului ceh CEZ.

Ei cer implicarea autoritatilor in transparentizarea si organizarea pietei de energie si elaborarea reglementarile din acest domeniu, motivind ca in ultimii trei ani consumatorii au fost pagubiti cu trei miliarde de euro deoarece ANRE a dispus furnizarea catre populatie a energiei scumpe.

Adolf Muresan, presedintele Federatiei Univers, una din organizatiile participante la protest spunea ca „energia ieftina, produsa de Hidroelectrica si de Nuclearelectrica, este pentru preferati, in vreme ce energia scumpa, de la termocentrale, ajunge la IMM-uri si se regaseste in costul tuturor produselor pe care le luam de pe piata”.

In replica, oficialii ANRE contesta acest punct de vedere. “Calculele facute de reprezentantii sindicatelor privind suma cu care au fost «pagubiti» romanii sunt un demers de imagine interesant, dar fara mari tangente cu realitatea.

Apreciem ca demersul celor doua sindicate are in spate si alte interese, altele decit o «grija dezinteresata» pentru protectia consumatorului”, se arata intr-un comunicat de presa al Agentiei.

ANRE crede totodata,ca dimpotriva, drepturile consumatorilor sunt bine protejate in Romania. “Afirmatia privind ingradirea accesului consumatorilor casnici la energia ieftina produsa de Hidroelectrica si Nuclearlectrica este eronata. In realitate, procentul de energie din surse ieftine alocat consumatorilor captivi depaseste valoarea mentionata de federatiile sindicale.

Mai mult, consumatorii casnici au fost protejati prin intermediul contractelor ferme, reglementate”, se mai arata in comunicat.

Organizatiile sindicale, care au depus mai multe memorandumuri de protest, au anuntat ca vor continua sa ii informeze pe consumatorii afectati ce trebuie sa faca din punct de vedere procedural pentru a-si recupera in instanta banii platiti in plus.

Dumitru Costin, lider al Blocului National Sindical (BNS) declara recent ca se va adresa comisarului european pe Energie, caruia ii va atrage atentia asupra faptului ca Romania nu respecta Directiva europeana 54/2003 privind regulile pe piata de energie, iar autoritatile romane tolereaza abuzurile, cetatenii fiind obligati sa plateasca in plus la fiecare factura.

Autoritatile se apara spunind insa ca nu au cum sa intervina pe o piata care de la 1 iulie este liberalizata integral iar o interventie in acest domeniu ar reprezenta o incalcare a procesului de liberalizare a pietei de energie promovat de tarile Uniunii Europene, a cadrului legislativ actual si a celui de reglementare.

„Raspunderea incheierii contractelor bilaterale incheiate pe segmentul de piata libera de catre producatori, revine exclusiv managementului societatilor comerciale si consiliilor de administratie ale acestora”, se arata in comunicatul ANRE.

Consumatorii captivi, printre care se numara si populatia, primesc energie la preturi reglementate de ANRE, iar cei eligibili isi aleg singuri furnizorul si negociaza preturile. Odata cu liberalizarea integrala a pietei orice consumator poate sa negocieze direct cu furnizorii conditiile privind alimentarea cu energie, inclusiv preturile.

In realitate insa, in Romania principiul liberalizarii a dat uneori nastere unor situatii anormale, cu energia ieftina arvunita pe perioade lungi (inclusiv pina in anul 2012) de anumite firme sau intermediari. Subiectul “baietilor destepti” din sectorul energetic s-a aflat de mai multe ori in dezbatere publica, fiind abordat inclusiv de presedintele Traian Basescu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro