Sari direct la conținut

Retrocedare tip Videanu: o tona de falsuri lasa artistii plastici in strada

Cotidianul

Vila somptuoasa in care are sediul Uniunea Artistilor Plastici din Romania a fost revendicata si retrocedata in urma cu doua luni de catre Primaria Municipiului Bucuresti. Imobilul a apartinut la inceputul secolului trecut generalului Eraclie Arion. Fiica acestuia, Viorica, s-a maritat apoi cu avocatul Emanoil Slatineanu.

Cea care revendica acum imobilul, Maria Dumitrescu, sustine ca, dupa moartea Vioricai, Emanoil s-a recasatorit cu mama sa, Marie Nicolle Dahon, iar ea a fost unicul copil al celor doi.

Dar artistii nu sint inca pe deplin convinsi ca cei care au obtinut casa sint si mostenitorii de drept ai familiei ce a detinut proprietatea pina in 1950. Principalul lor argument este ca procesul-verbal prin care Emanoil Slatineanu primea vila mostenire de la sotia sa, Viorica Arion, si o inscria la Cartea Funciara ar fi fals.

Astfel, pe actul respectiv scrie ca a fost intocmit pe 4 august 1940. Numai ca acelasi act stipuleaza ca imobilul mostenit se afla pe Strada Nicolae Iorga, la numarul 21, in timp ce istoricul Nicolae Iorga avea sa moara trei luni mai tirziu, pe 28 noiembrie 1940. „Strada se chema atunci Benito Mussolini. Nici vorba de Nicolae Iorga.

Este clar ca actul a fost falsificat“, spune Dumitru Serban, presedintele Uniunii.

Aceasta nu este singura inadvertenta din documentul pe baza caruia primaria a retrocedat casa: data decesului Vioricai Arion fiind trecuta ca „30 septembrie 1941“, deci la mai mult de un an de la data intocmirii actului. Un articol din „Revista de studii etnoistorice“, semnat de istoricul Marian Stefan, arata insa ca Viorica Arion a murit abia in 1948, nu in 1941.

De altfel, Marian Stefan este si autorul unei monografii a satului Fierbinti, unde familia Vioricai avea resedinta de vara. „Daca ea a murit in 1948, Slatineanu nu se putea recasatori si nu putea face un copil inca din 1944 care sa revendice acum casa“, spune si Luminita Brincusi, avocata Uniunii.

O alta neconcordanta sesizata de artisti este printre informatiile trecute in decretul de nationalizare a caselor, unde este scris ca Emanoil Slatineanu a avut doua apartamente si cele stipulate in dispozitia semnata de primarul Adriean Videanu ca fiind obiectul restituirii: „Corp A (subsol, parter si doua etaje), corp tip B – parter – foste grajduri transformate actual in garaje si

compartimente initiale, apartamente de locuit, unul de doua camere, doua cu trei camere si unul cu o camera“. Toate amplasate pe un teren de 2.319 metri patrati, situat intre Calea Victoriei si Piata Romana. „Noi nu ne opunem retrocedarii, dar vrem sa fim siguri ca este facuta corect.

Or, acum avem destule semne de intrebare asupra celei ce a obtinut casa“, mai adauga presedintele Uniunii, Dumitru Serban.

integral in Cotidianul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro