Statul garanteaza creditele pentru dezvoltare rurala
Ministerul Agriculturii va asigura fondurile necesare pentru a garanta creditele luate de cei care vor intocmi proiecte finantate prin Planul National de Dezvoltare Rurala. „Garantiile solicitate de banci sint de natura imobiliara sau financiara. Noi vom oferi o garantie de tip financiar.
Cu bani de la Ministerul Agriculturii vom capitaliza Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), prin intermediul caruia vom oferi garantii. Acest tip de garantare va functiona in primii trei ani, dupa care vom incerca sa folosim si fonduri structurale pentru garantare“, a declarat Cornelia Harabagiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
In acest fel se continua programul de garantare aplicat si in anii precedenti pentru creditele luate de cei care au accesat programul SAPARD.
„Pentru a sustine proiectele finantate de Uniunea Europeana, investitorii au nevoie de bani pentru cofinantare sau pur si simplu pentru a demara lucrarile.
In cazul celor ale caror investitii sint asigurate suta la suta de UE, cum este cazul Consiliilor Locale, acestia pot lua credit ca sa inceapa lucrarile pentru ca banii europeni sint rambursati treptat, pe parcursul indeplinirii proiectului. Investitorii apeleaza la un credit la o banca, pe care fondul il poate garanta cu 70%, maximum 80%.
Ministerul Agriculturii pune la dispozitia fondului sumele necesare acordarii garantiei“, a spus Veronica Toncea, directorul general al FGCR. Potrivit estimarilor facute pina acum de oficialii romani, reiese ca pentru 2008 si 2009 vor fi asigurate credite de 100 de milioane de euro pentru fiecare an.
„Pentru garantarea creditelor luate pentru sustinerea proiectelor derulate in cadrul programului SAPARD au fost alocate in jur de 55 de milioane de euro anual“, a spus Veronica Toncea.
Ea a precizat ca pentru proiectele SAPARD au fost garantate creditele a 1.600 de investitori, valoarea imprumuturilor acordate de banci fiind de 1.291 de milioane de lei, dintre care fondul a acordat garantii pentru 895 de milioane de lei. „In medie, bancile au acordat credite pentru o perioada de opt ani“, a aratat Toncea.
Dezvoltarea rurala primeste de la UE in urmatorii sapte ani peste opt miliarde de euro, la care se adauga doua miliarde de euro, finantare de la bugetul de stat. Din aceasta suma, in primul an dupa aderare vor veni in Romania in jur de 800 de milioane de euro.
Primele sume din fondurile UE vor fi obtinute dupa aprobarea programului de catre Comisia Europeana, estimata pentru februarie-martie 2008. Aceasta prima transa va reprezenta un avans de 7% din valoarea fondurilor alocate prin PNDR si va fi folosita pentru prefinantarea proiectelor de investitii. Valoarea prefinantarii va fi de 20% din proiect.
Banii vor ajunge in satele romanesti doar in masura in care vor exista proiecte care sa vizeze dezvoltarea rurala.