Sari direct la conținut

Romania a atras investitii straine directe in valoare de 9 miliarde euro in 2006

HotNews.ro

Investitiile straine directe (ISD) atrase anul trecut de Romania s-au cifrat la 9,05 miliarde de euro, in crestere cu 74% comparativ cu anul 2005, in vreme ce soldul final al investitiilor straine directe, adica totalul investitiilor straine realizate pana in prezent in economia romaneasca, a ajuns la 34,51 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Investitiile au fost orientate, cu precadere, in industria prelucratoare (34,2% din total), intermedieri financiare si asigurari (22,2%), comert (12,2%).

Soldul ISD s-a majorat cu 58% comparativ cu finele anului 2005. Din totalul ISD, 27 de miliarde de euro reprezinta participatii la capitalul social, iar 7,49 miliarde euro de creditul net primit de la investitorii straini.

Din punct de vedere al orientarii investitorilor straini spre ramuri economice, ponderea in soldul ISD a industriei a fost de 44%, respectiv 15,15 miliarde de euro. Industria prelucratoare a atras 11,78 miliarde de euro, fiind urmata de industria extractiva cu 2,10 miliarde de euro si energie electrica, termica, gaze, apa cu investitii de 1,26 miliarde de euro.

La finele anului trecut, soldul investitiilor straine directe in activitatile de intermediere financiara si asigurari era de 7,67 miliarde de euro, iar in ceea ce priveste comertul cu amanuntul si cu ridicata suma se ridica la 4,2 miliarde euro.

Soldul investitiilor in posta si telecomunicatii a ajuns la 2,83 miliarde euro, iar cel in constructii si tranzactii imobiliare la 2,2 miliarde euro.

Imobilizarile corporale si necorporale, cu un sold la finele anului 2006 in valoare de 17,17 miliarde de euro, reprezinta 50% din totalul ISD, inducand un grad semnificativ de stabilitate al investitiei straine.

Activitatile economice in care investitiile straine directe in imobilizari corporale si necorporale sunt semnificative sunt industria (28,9% din total ISD), iar in cadrul acesteia industria prelucratoare (cu 22% din total ISD), comertul cu amanuntul si cu ridicata (6,4%), telecomunicatiile (4,8%), acestea corespunzand in mare masura unor domenii predilecte de orientare a ISD.

Investitiile greenfield au fost orientate cu precadere spre industria prelucratoare (13,4%) si in cadrul acesteia in special spre alimente, bauturi si tutun (3,3%), textile, confectii si pielarie (1,8%), mijloace de transport (1,6%), prelucrarea titeiului (1,5%), industria lemnului (1,5%).

Alte ramuri in care investitiile greenfield au o pondere semnificativa sunt: comert (11,1%), intermedieri financiare si asigurari (8,5%), constructii si tranzactii imobiliare (4,6%).

In functie de tara de origine a ISD pe primul loc se afla Austria (23%), urmata de Olanda (17,1%), Germania (10,1%), Franta (8%) si Grecia (7,8%).

Din punct de vedere teritorial se observa orientarea cu precadere a ISD spre Bucuresti-Ilfov (64,3%), alte regiuni de dezvoltare care au beneficiat de importante investitii straine fiind Sud-Est (7,7%), Centru (7,4%), Sud (6,5%) si Vest (5,6%).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro