VIDEO Aurora boreală văzută din România, surprinsă de o cameră all-sky „când a avut o izbucnire”
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București a publicat imagini video cu aurora boreală care a fost vizibilă și din România în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Aurora boreală s-a văzut în reprize, aceasta fiind observată la începutul serii, iar după o pauză de o oră a redevenit vizibilă. Fenomenul fiind din nou văzut înspre dimineață, înainte de a se crăpa de zi.
Imaginile alb-negru înregistrare de camera all-sky a Observatorului Astronomic din București arată aurora boreală după miezul nopții.
„Iată imaginile luate între ora 1 și 2:16 dimineața, când aurora a avut o izbucnire. Aceasta se vede ca o serie de lumini care se mișcă deasupra orizontului nordic”, au scris reprezentanții Observatorului Astronomic, care a publicat momentul izbucnirii.
Aceștia au mai spus că aurora boreală s-a văzut mai bine sâmbătă, între orele 3:40 și 4:45, publicând o animație cu imaginile imortalizate de aceeași cameră all-sky.
„În animația de mai jos, făcută din imagini luate de camera all-sky de la Observatorul Astronomic, se vede cum înspre nord aurora apare brusc și se deplasează de la stânga la dreapta (de la vest la est). Spre final se face lumină din dreapta jos pentru că se apropie momentul răsăritului Soarelui”, a precizat Observatorul Astronomic.
Aurora boreală, văzută din România la o intensitate care nu a mai fost documentată de sute de ani
Aurora boreală a fost vizibilă din România, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la o intensitate care nu a mai fost documentată de sute de ani, a precizat dr. Adrian Şonka, astronom în cadrul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, citat de Agerpres.
Fenomenul a putut fi urmărit cu ochiul liber, înspre nord, mai ales din afara oraşelor, în zone care nu sunt afectate de poluarea luminoasă. Mai multe persoane au publicat imagini cu „priveliștea magică” pe rețelele de socializare.
„ Acum s-a văzut din România aurora boreală, aşa cum nu s-a mai văzut de sute de ani. Noi nu avem până acum vreo informaţie din istorie sau din datele noastre, cum că s-ar mai fi văzut în felul acesta din România vreodată. Cu lucrul acesta suntem de acord cam toţi cei care am observat-o. Dar pozele mint un pic, pentru că aparatul e sensibil la roşu şi la verde – la roşu mai ales. Cu ochiul liber, culorile nu erau chiar atât de intense. Se vedeau numai după ce te obişnuiai cu întunericul. După 10-15 minute vedeai nuanţe de roz şi verde, dar vizual nu au fost aşa de spectaculoase cum sunt în fotografii, dar se vedeau, într-adevăr”, a precizat Şonka.
Astronomul a subliniat că aurora se produce în jurul polului magnetic, dar că în anumite situaţii poate fi observată şi la latitudini mai joase.
„Atunci când vezi aurora în România, ea se produce tot acolo unde se produce în mod normal, în jurul polilor magnetici, dar se ridică mai sus în atmosferă, este mai intensă şi poţi vedea la depărtări mari. E ca atunci când vezi munţii din Bucureşti. Asta nu înseamnă că munţii sunt în Bucureşti. Munţii sunt unde sunt, dar cerul e clar şi poţi vedea la depărtare. Deci, aurora nu s-a petrecut în România, ci s-a văzut din România”, a precizat el.
Fenomenul a fost vizibil în contextul în care în această perioadă s-au produs trei erupţii solare, aspect care a perturbat câmpul magnetic al Pământului.
„Aurorele boreale sunt produse de materialul care vine de la Soare. Soarele pierde nuclee atomice, gaze, electroni, care se duc peste tot în sistemul solar. Mereu se produc aurore, dar ele sunt de intensitate scăzută. Dar când are loc o erupţie, pleacă mai mult material de pe Soare şi, dacă ajunge la Pământ, aurorele sunt mai intense”, a detaliat Şonka.
Aurora ar putea fi observată şi în noaptea aceasta, dar nu există o certitudine în privinţa asta. Cei care doresc să urmărească fenomenul, trebuie să o facă din afara oraşelor mari şi să privească spre nord. În noaptea de duminică spre luni, fenomenul nu va mai fi vizibil.